Slovenija
54 ogledov

"KPK kršila zakon in se sprenevedala"

Lovro Šturm EPA
Odziv Zbora za republiko. Bernard Brščič: KPK ne pojasni, kako je prišla do številke 210 tisoč evrov.

Lovro Šturm meni, da KPK ni ravnala v skladu s 13. členom zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem bi morala KPK osnutek poročila poslati vpletenim v vpogled in jim omogočiti pritožbe. Kot je po poročanju Siola povedal danes na novinarski konferenci Zbora za republiko in Inštituta dr. Jožeta Pučnika, se je poleg tega, da je naredila napako, sprenevedala, ko je trdila, da so imeli vsi vpleteni možnost, da se izjasnijo o dejstvih, kar ni isto, kot če bi dobili v vpogled osnutek poročila in imeli možnost pritožbe.

Ekonomist Bernard Brščič je po poročanju spletnega portala dejal, da je v poročilu zaznal več metodoloških napak in da komisija nikjer ne pojasni, kako je prišla do vrednoti 210 tisoč evrov, za kolikor naj bi se nepojasnjeno povečalo premoženje Janezu Janši. Sprašuje se, ali je morda nastala napaka zato, ker niso bile upoštevane razlike med neto in bruto premoženjem. Ob tem je poudaril, da v poročilu tudi ni navedeno, da najetje kredita ne pomeni tudi povečanja premoženja, saj je kredit treba vrniti.

KPK: Imela sta možnost

Tako predsednik vlade Janez Janša kot ljubljanski župan Zoran Janković sta že po objavi poročila dejala, da nista imela možnosti pritožbe, pri čemer se je Janši posebej zdelo sporno, da je bil s poročilom pred njima seznanjen predsednik državnega zbora Gregor Virant. Na komisiji pravijo, da sta vpletena tekom postopka izvor premoženja pojasnjevala pisno in ustno, "vendar nepopolno, necelovito in nerazumljivo".

Komentarjev 5
  • Janez Plaznik 11:46 24.januar 2013.

    Pod kakšnim dovoljenjem ste si sploh dovolili dati naslov zbor za republiko, to je bil kvečjemu zbor za določeno stranko in ne za republiko, ki si jo sami tako samovoljno, samopašno in enostransko prilaščajo ter razlagajo.

  • Janez Plaznik 11:42 24.januar 2013.

    Pol pa ni čudno, da nič ne deluje v praksi, če imamo takšne in podobne stranke ter odvetnike kot so LŠ razlagajo si zakonodajo tako kot samo njim paše. Ker imamo strankarski sistem se obnašajo da je Slovenija samo njihova ...prikaži več in od nobenga drugega, ostali navadni državljani smo pa samo številke od kateri sami lepo živijo. Mislim na vse stranke katere so bile od osamosvojitve naprej v vladi.

  • dragec 20:43 18.januar 2013.

    sami so si ustvarili zakonodajo, da si čim bolj zaščitijo svoje oblasniške riti. Zamislite samo te poslance in idiota Breznika. Koliko je vplačal v SDS, da so ga vzeli v parlament.?