Slovenija
32 ogledov

Zbornica koruptivno

V ZZS pod vodstvom Gordane Živčec Kalan zavračajo ugotovitve Kosove komisije. (F Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije je pri izrekanju disciplinskega ukrepa zdravnici Zlatki Kanič v primeru Nekrep odkrila korupcijo. Zdravniška zbornica vse zanika.

“Zdaj slovenska javnost ve, zakaj so januarja odstopili slovenski profesorji medicinske znanosti, predsednik in člani razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS)!” Tako je načelno mnenje Kosove komisije o delu ZZS komentiral odvetnik Borovih staršev Andrej Pitako in dodal, da novica vzbuja vero v pravico in pravno državo.

Kosova komisija: Skupščina ZZS bi odločitev razsodišča druge stopnje o začasnem odvzemu licence Kaničevi lahko le potrdila ali vrnila na prvo stopnjo. Ker je potrdila star in neveljaven sklep razsodišča z milejšo kaznijo, je kršila lasten postopkovni akt.

Komisija za preprečevanje korupcije meni, da ravnanje skupščine ZZS, ki je odpravila sklep o disciplinskem ukrepu razsodišča druge stopnje, ustreza definiciji korupcije. S tem je namreč zdravnici pokojnega Bora Zlatki Kanič omogočila korist v obliki milejšega ukrepa.

Zavračajo obtožbe
“Informacijski pooblaščenki bomo predlagali, naj zahteva umik zaupnosti z dokumentov,” je dejal predsednik komisije Drago Kos. Po njihovi oceni je bila ta oznaka dodeljena samo zato, da bi se javnosti onemogočilo spremljanje postopkov. Danes bo po njegovih besedah znano, ali so podani znaki kaznivega dejanja.

“ZZS v postopkih, ki jih vodi, ni nikoli delovala koruptivno, zato takšne ugotovitve oziroma obtožbe odločno zavračamo,” so povedali na ZZS. Ker od komisije še niso prejeli načelnega mnenja, ga včeraj podrobneje niso želeli komentirati.

“Zelo smo zadovoljni s tem, da je končno črno na belem napisano, kar že ves čas poskušava povedati,” je načelno mnenje komentirala Borova mati Tatjana Nekrep, ki upa, “da so gnusne nečednosti zdaj razkrite na utemeljen način”.

Seja za odpoklic
Na sestanku ljubljanskega regijskega odbora so se odločili za sklic izredne seje skupščine zdravniške zbornice. Tako nam je potrdil predsednik odbora Stanko Vidmar in dodal, da trenutno pripravljajo pravno utemeljitev za sklic oziroma utemeljene razloge za odpoklic predsednice Gordane Živčec Kalan.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.