Slovenija
23 ogledov

Zbornica se bo še borila

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek je že včeraj n Žurnal24 main
Gospodarsko ministrstvo pripravilo zakon, ki ukinja obvezno članstvo.

“Zavzemamo se za ureditev, kakršna je v tujini in na področju kmetijstva, kjer morajo biti v zbornici tisti, ki dobivajo državne subvencije, so širšega družbenega pomena in obrtniki, za katere delamo izbor kadrov in mojstrske izpite,” kljub predlogu novega zakona meni Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS). Pojasnil je, da so z ministrstvom sodelovali pri pripravi zakona, ki trenutno ukinja obvezno članstvo v OZS, vseeno pa bodo poskušali prepričati koalicijo, da se zavzame za minimalno obvezno članstvo. Med 52 tisoč člani, kolikor jih je v OZS zdaj, bi morala po njegovem mnenju obvezno ostati polovica.

V OZS vseeno načrtujejo, da bodo morebiten izpad dohodkov povrnili z zaračunavanjem stvari, ki so bile prej s članarino brezplačne – svetovanje, izobraževanje, podeljevanje licenc in podobno. Že zdaj po Pavlinjekovih besedah polovico svojih prihodkov oziroma okoli pet milijonov evrov na trgu zaslužijo z javnimi pooblastili, mojstrskimi izpiti, izpiti za poklicne kvalifikacije, itn.

Komentarjev 2
  • Freiherr 15:05 24.avgust 2012.

    Že mlatenje denarja z javnimi pooblastili, izpiti za poklicne kvalifikacije, itn. je sama ena gangsterska dejavnost, obvezno članstvo in članarina pa še bolj. Zajedalski birokrati pa seveda zagovarjajo svoje nagrabljene denarce, na podlagi nekakšnih pohabljenih strokovnih načel in gnile preventivne ...prikaži več odgovornosti. Vse zbornice so po osnovni zdravi pameti in strokovnosti lahko le v prostovoljni obliki in v interesu članov !

  • dragec 08:27 24.avgust 2012.

    Vsa članstva naj bi bila prostovoljna. Določena "obvezna" izobraževanja, licence in... so samo lep izgovor vseh zbornic za zelo lep zaslužek (primer 7000 sester x 30EUR) na mesec, izračunajte sami in trdim, da to enako velja tudi za obrtno zbornico.<br ...prikaži večr />Štefan Pavlinjek si ne sme dovoliti, da obrtniki bojkotirajo svojo zbornico. To je to, da so bili slabo obveščeni in, da se je vodstvo obnašalo bahato, enako kot pri zdravstveni zbornici.