Slovenija
3010 ogledov

Zbudili smo se v zelo mrzlo pomladno jutro, do -20 stopinj je šlo!

Mrzlo jutro Profimedia
Na vseh merilnih postajah Arso so bile ob sedmi uri temperature nižje od nič stopinj Celzija.

Kot so napovedovali vremenoslovci, so se jutranje temperature spustile zelo nizko, celo do -20 stopinj Celzija. Toliko so ob sedmi uri zjutraj namerili v Novi vasi - Blokah, le eno stopinjo manj pa je bilo v Zadlogu, medtem ko se je na Kredarici živo sprebro spustilo do -17. -13 stopinj Celzija so namerili v Iskrbi, Kočevju in Mariča vasi, -11 v Postojni in po -10 stopinj Celzija na Cerkniškem jezeru, na Krvavcu, v Osilnici, na Ratitovcu, na Uršji gori ter na Rudnem polju.

Temperature so se na vseh merilnih postajah spustile pod ničlo, le v Vedrijanu so namerili 0 stopinj Celzija. V Hrastniku je bilo ob sedmih zjutraj -5, v Idriji -8 stopinj, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je živo srebro spustilo do -5, v Mariboru do -2, v Murski Soboti pa so bile -3 stopinje Celzija. -2 stopinji Celzija so izmerili v Novi Gorici, -6 v Novem mestu, -4 na Ptuju in v Velenjju ter -7 na Vrhniki. 

Čez dan bo najtopleje ob morju, do deset stopinj

Agencja za okolje sicer za danes napoveduje delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. "Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne snežne plohe, lahko tudi zagrmi," pišejo pri Arsu. "Ponekod bo zapihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija."

Jutri bo povečini sončno, sredi dneva in popoldne bo predvsem v severnih, vzhodnih in osrednjih krajih občasno nekaj več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli -15, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Danes in jutri je v večjem delu Slovenije velika nevarnost jutranje pozebe.

V petek se bo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo, drugod bo delno jasno. Pihati bo začel jugozahodni veter. Mraz bo popuščal.

V soboto bo zmerno, na zahodu občasno tudi pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Postopno bo topleje.

"Nad zahodnim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah k nam od severozahoda doteka zelo mrzel polarni zrak."

 

Od 10. do 15. aprila

Naši kraji bodo na obrobju območja visokega zračnega tlaka s središčem nad Balkanom in vzhodnim Sredozemljem, ki bo v ponedeljek oslabelo. V torek nas bo predvidoma prešla hladna fronta, nato se bo spet vzpostavil anticiklon.

 | Avtor:

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo ob jugozahodnem vetru na severovzhodu dokaj sončno, drugod bo več oblačnosti, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. "Jutra bodo spet toplejša," še napovedujejo pri Arsu. "V torek bodo padavine zajele vso Slovenijo, v sredo in četrtek pa bo spet suho. prehodno se bo spet malo ohladilo."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Naklonsky 13:29 07.april 2021.

    Sledi interpelacija ministra za okolje, kulovci že intenzivno pripraljajo interpelacijo

  • francek 13:19 07.april 2021.

    Globalno segrevanje ...

  • Plavi-mil 10:26 07.april 2021.

    Ja in za vse tegobe tega sveta je naša vlada "kriva".