Slovenija
8 ogledov

ZDA, Nemčija, Francija v strahu pred protesti

protesti EPA
V več muslimanskih državah, med drugim v Pakistanu in Indoneziji, se danes pripravljajo na nove proteste zaradi do islama žaljivega filma in karikatur preroka Mohameda.

Zaradi straha, da bi se lahko ponovili dogodki izpred tedna dni, ko jo proteste spremljalo tudi nasilje, so Francija, Nemčija in ZDA odredile zaprtje nekaterih diplomatskih misij.

ZDA so odredile tuidzaprtje vseh svojih diplomatskih misij v Indoneziji. Washington je poleg tega svojim državljanom odsvetoval nenujna potovanja v Pakistan, ocenjujejo namreč, da se bodo nasilni protiameriški protesti nadaljevali. Podobno je Avstralija svoje državljane v Indoneziji posvarila pred nevarnostjo za danes pričakovanih protestov.

Francija,pa je za danes napovedala zaprtje veleposlaništev, konzulatov, kulturnih centrov in mednarodnih francoskih šol v okoli 20 muslimanskih državah. Odločitvi Francije je sledila še Nemčija, ki danes prav tako zapira veleposlaništva v več državah.

Protesti že več dni

Protesti zaradi karikatur preroka Mohameda, ki jih je objavil francoski satirični tednik Charlie Hebdo, in zaradi filma Nedolžnost muslimanov, posnetega v ZDA, sicer že več dni potekajo v vrsti muslimanskih držav, med drugim v Pakistanu, Afganistanu, Iranu in Indoneziji. V več državah naj bi danes, na dan tradicionalnih muslimanskih petkovih molitev, prišlo do novih večjih demonstracij.

Komentarjev 2
  • privat 11:04 28.oktober 2012.

    nekoč bojo morali se opravičiti in vprašanje je če bo to dovolj??...sej vidiš da zaradi take politike Evropa in amerika nimamo več za kruh..eni pa imajo vse !!

  • dragec 09:29 21.september 2012.

    Predlagam, da se muslimanom ponizno opravičite, odperjate iz njihovih držav in jih prenehate provocirati.