Slovenija
2582 ogledov

Zdaj čakajo samo še sneg

Sneg
Cestne službe so pripravljene na novo zimsko sezono, sporočajo uporabnikom cest.

V Darsu so pripravljeni na novo zimsko sezono, saj so že pred časom pregledali vso mehanizacijo, kupili zadostne količine soli in usposobili kader za delo v zimskih razmerah, je na novinarski konferenci na Vranskem povedal vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo na Darsu Ulrich Zorin.

Vodja sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost na direkciji za infrastrukturo Ljiljana Herga je dejala, da so se na novo zimsko sezono začeli pripravljati že poleti. V pripravljenosti imajo 1060 delavcev, 427 snežnih plugov, 238 vlečnih posipalcev, 161 avtomatskih posipalcev, 62 snežnih rezkarjev in 475 drugih vozil. Direkcija sicer skrbi in vzdržuje 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest.

Zima Začenja se Slovenija Jutri že spremembe, sledi sneg do nižin

Zimske gume ali pa verige

Predstavnik Generalne policijske uprave Ivan Kapun je pojasnil, da je od četrtka, ko se bo začela zimska sezona, obvezna zimska oprema na vozilih, kar pomeni, da je treba imeti na jeklenih konjičkih vse štiri pnevmatike zimske. Če bodo vozniki obdržali letne pnevmatike, pa morajo imeti v prtljažniku verige.

Vozilo mora biti očiščeno. Zaradi boljše vidljivosti je treba očistiti stekla, sneg pa očistiti tudi s pokrova motorja in prtljažnika.

Kapun je še dejal, da vozniki priobalnih občin ne potrebujejo zimske opreme, če se vozijo samo po obalnih cestah. Če se odločijo za pot v notranjost Slovenije, pa morajo imeti zimsko opremo.

Sneg na Ljubljanskih ulicah. | Avtor: Anže Petkovšek Kidanje in pluženje snega na Ljubljanskih ulicah. Anže Petkovšek

Računajo na ugodnejše vreme

Zimska služba na območju Mestne občine Maribor je pripravljena na novo sezono. Direktor Nigrada Matjaž Krevelj je povedal, da so nabavili nekaj novi strojev, izvedli nov razpis za podizvajalce in vzpostavili nov klicni center za uporabnike. "Preteklo zimo smo zabeležili enkrat večje število akcij pluženja in posipa kot prejšnja leta. Posledično so bili višji tudi stroški. Porabili smo okoli 2,4 milijona evrov," je povedal Jože Planinc, vodja zimske službe pri Nigradu.

Letos pričakujejo ugodnejše vreme. Zimska sezona se uradno začenja 15. novembra in traja do 15. marca. "Izvedli smo pregled vseh plužnih enot, za začetek sezone pa je na zalogi še okoli 600 ton soli in skupno 700 kubičnih metrov posipnega peska. Program izvajanja zimske službe je usklajen z zahtevami krajevnih skupnosti in mestnih četrti, za izvajanje del pa bo tudi letos na voljo 80 plužnih enot in 150 delavcev," je dodal.

"Enote, ki so v stalni pripravljenosti, bodo s pluženjem začele, ko na glavnih cestah zapade do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov," je poudaril.

sneg | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Plužijo po prioritetah

Direktor občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut je javnost dodatno opozoril, da so javne službe dolžne posipavati in plužiti nekaj manj kot 750 kilometrov cest, ki pa so razdeljene v tri razrede. "Pluži se po prioritetah, zato prosimo javnost za strpnost in razumevanje," je dejal.

Na pogoste kritike o domnevno neustreznem čiščenju kolesarskih stez Eisenhut odgovarja, da so kolesarske poti v času zimske sezone namenjene predvsem za odlaganje snega. "Najprej se očistijo ceste in pločniki, zatem pridejo na vrsto kolesarske steze, in sicer najbolj pomembne povezave. Vseh nikoli ne moremo očistiti, saj nimamo kam s snegom," je pojasnil.

Kritike zavrača tudi vodja medobčinskega inšpektorata Ivan Kobal, po besedah katerega so javne službe lani uspele ustrezno očistiti vse ceste v občini. Kot večji problem je izpostavil primere, ko občani ali upravljavci večstanovanjskih stavb odmetavajo sneg na javne površine. "To se ne sme in se tudi kaznuje," je poudaril.

Gajbica na parkirišču | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Postavljanje zabojev ni dovoljeno

Lastniki objektov in upravniki morajo tudi poskrbeti za varen dostop do ali v objekte z javnih površin, odstranjevati sneg in ledene sveče s streh, prav tako ne smejo postavljati zabojev ali drugih predmetov na parkirna mesta. "Če si sčistiš mesto, še ne pomeni, da je tvoje," je dejal.

Veliko težavo za zimske službe predstavljajo nepravilno parkirana vozila, ki ovirajo pluženje in čiščenje prometnih površin. Člani operativnega štaba zato pozivajo občane, naj v času snežnih padavin odstranijo svoja vozila z javnih površin in tako omogočijo zimski službi normalno delo. Neregistrirana odslužena vozila pa bodo redarji ukazali odpeljati na stroške lastnika.

Občanom je v času zimske sezone na voljo do 20 kilogramov soli za posip. To lahko ob predložitvi osebnega dokumenta prevzamejo na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti v času uradnih ur.

Vulkanizer Vulkanizerji Avto Slovenski mehaniki odkrivajo: To so največje napake pri menjavi gum

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 15:50 14.november 2018.

    DARS je pripravljen, vendar jih prvi sneg vedno preseneti, žal.