Slovenija
75891 ogledov

Zdaj gre zares: Prihaja zima, sneg do nižin predvidoma v ...

sneg Ljubljana Slovenija
1/4
Profimedia
Jutri bo sprva oblačno, do jutra bodo manjše padavine večinoma ponehale, dopoldne se bo zjasnilo, čez dan bo sončno, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

V petek zmerno do pretežno oblačno, zapihal bo jugozahodni veter, zvečer bo večinoma na zahodu rahlo deževalo. Najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C. Podobno vreme bo v soboto in nedeljo.

Za ponedeljek vremenoslovci napovedujejo oblačno vreme s padavinami, meja sneženja se bo v notranjosti večinoma spustila do nižin. Najvišje temperature bodo med -2 °C in 2 °C, na Primorskem do 10 °C.

Meteorološki izračuni od nedelje 15. januarja dalje še vedno kažejo nekaj dni spremenljivega vremena z občasnimi padavinami in razmeroma nizko mejo sneženja.

sneg Ljubljana Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ključ do zimskega vremena, ki prihaja nad območje Alp je v stratosferskem segrevanju na območju Kanade, ki polarni vrtinec obrne globoko proti jugu. Premik območja z visokim zračnim tlakom nad severni del Atlantika bi lahko tudi po nižinah prinesel obilnejše sneženje. Tole spominja na februar 1999 in obilnejše sneženje. Situacija takrat je bila podobna s prehodi nekaj front s severozahoda in precej nizkim zračnim tlakom severno od Alp in valovanjem polarne fronte nad območjem Alp. Mejne situacije prinesejo lahko precej debelo snežno odejo kljub pozitivnim temperaturam pri tleh," sporočajo vremenoslovci portala ciklon.si.

Jutri nas bo prešla oslabljena vremenska fronta, proti jutru bo nastalo nekaj krajevnih ploh, lahko tudi snežnih. Sledi nekaj suhih dni, v soboto pa bo nad severozahodno Evropo nastalo izrazito ciklonsko območje z vremensko fronto, ki se bo pomikalo proti območju Alp in se v noči na ponedeljek 16. januarja pomaknil nad severni del Sredozemlja.

sneg Ljubljana Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred izrazito vremensko fronto se bo krepil jugozahodni veter, zato bodo temperature zlasti na vzhodu spet presegle +10 °C. Ob nastanku sekundarnega ciklona bi se lahko meja sneženja v notranjosti hitro spustila do nižin.

Večina meteoroloških izračunov kaže na obilne padavine zlasti v zahodni polovici Slovenije. Do dogodka je še slabih 5 dni, zato seveda še prav nič ni odločenega za ljubitelje snega pa trenutno kaže odlično.

Poslabšanje vremena bi lahko trajalo več dni vsaj tja do četrtka, 19. januarja. Začetek druge polovice meteorološke zime bi lahko prinesel vrhunec letošnje zime. Na začetku februarja pa bo spet bolj milo vreme nad Evropo z izrazitim zahodnim zračnim tokom.

Komentarjev 4
  • rokobert 08:40 13.januar 2023.

    Ma ni šanse...je toliko juga pri nas,da je enostavno pretoplo😂🤣

  • Avatar pantani
    pantani 09:31 12.januar 2023.

    Vremenarji ste ratal kot baba vanga!!!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:07 12.januar 2023.

    Snega bo do kolen...če boš šel pokleknit na 1000 m višine...