Slovenija
31 ogledov

Zdaj hočejo kranjsko klobaso zase Hrvati

Kranjska klobasa Wikipedia
Hrvaška se je pritožila na slovenski predlog za zaščito geografskega porekla kranjske klobase.

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je včeraj na Evropsko komisijo naslovilo pritožbo na predlog Slovenije za zaščito kranjske klobase na ravni Evropske unije.

Kot je hrvaško ministrstvo pojasnilo na svoji spletni strani, so priložili obsežno dokumentacijo, v katerem navajajo tudi zgodovinske dokaze, da kranjska klobasa pripada tudi njim. "S to pritožbo želi ministrstvo zaščititi domače proizvajalce in izvoznike, za katere se ocenjuje, da letno s proizvodnjo kranjskih klobas zaslužijo več kot 80 milijonov kun," so zapisali. 

Zaradi kranjske klobase so se iskre kresale tudi s sosednjo Avstrijo, vendar sta državi dosegli dogovor.

Bo številka 13 prinesla srečo?

Slovenski postopek zaščite kranjske klobase sega v leto 2005. Ministrstvo ji je januarja 2008 dodelilo prehodno zaščito na nacionalni ravni. Marca 2009 je ministrstvo vlogo za kranjsko klobaso posredovalo v presojo Evropski komisiji, ki je predlog registracije 18. februarja letos objavila v uradnem listu Evropske unije.

Če bo postopek izpeljan do konca, bo kranjska klobasa že 13. zaščiteni proizvod Slovenije na ravni Evropske unije.

Komentarjev 27
  • Luka Mohorko 10:22 18.avgust 2012.

    Ded, po evropi kot resen mesojedec jem prave klobase vsake sorte; kranjska ni slaba, so pa še dosti boljše, tako da ne nekekga patriotizma vzganjat, ker smo kot hrvati. Ni evropsko.

  • Luka Mohorko 10:20 18.avgust 2012.

    Pa edini komentar odstranjen je od "Esima". Kiro naklučje.

  • Luka Mohorko 10:19 18.avgust 2012.

    Pa naj imajo q..čevo Kranjsko klobaso, pa jo mi poimenujmo makar Kranzka klobasa,isti recept, isto meso ista klobasa, drugo ime. Glejte, evropa tak neve o čem se gre,kot da bi se litvijci pa latvijci kregali kdo ma kiro ...prikaži več klobaso; kaj je nam vseeno kdo jo ima pa kak se ji reče, glavno da je dobra, kiri jo prej servira, tisti "požanje" karkoli se požanje pri klobasi da se je vredno kot zaj kregat zanjo. Miljonov s tega itak nebo, evropi je vseeno,mi EU člani pa se gremo z jugoviči kregat o klobasi. Mi se niti ne spustimo na tak jugoviški nivo, nevem kaj tu ni jasno. Pa mejte Kranjsko klobaso, naša je Kranzka klobasa. Pa naj gledajo kako jo tržimo po evropi.