Slovenija
181 ogledov

Zdaj pa res, država ne bo več nadzirala cene kurilnega olja

Bencinska črpalka Foto: Dejan Mijovic
Država bo 9. aprila sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina.

Vlada bo od 9. aprila naprej določala najvišje dovoljene cene le še za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo, cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina pa bo po novem določal trg. 

Predlog uredbe je objavljen na spletnih straneh vlade med gradivi v obravnavi in ga mora vlada še sprejeti. Enak predlog je ministrstvo za gospodarstvo pripravilo že z veljavnostjo od 8. februarja, a so nato odločitev preložili. 

Pri kurilnem olju sploh ne pričakujejo nobenega učinka

Zaradi te sprostitve bo predvidoma tristo tisoč evrov manj prilivov v proračun. Če se bo 98-oktanski bencin preveč podražil, na ministrstvu pričakujejo, da bodo ljudje več točili 95-oktanskega, ki bo še pod državnim nadzorom.

Pri kurilnem olju pa je, tako menijo na ministrstvu, vstop novih konkurentov dovolj enostaven, da bo trg naredil svoje in sploh ne bo zaznavnih finančnih učinkov. 

Mramor stopil na zavoro

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sicer podpira popolno liberalizacijo, a je bil finančni minister Dušan Mramor proti. Petrol namreč obvladuje 70 odstotkov trga, skupaj z OMV-jem pa imata 87 odstotkov trga. To so se sicer dogovorili že februarja, a je zaplet nastal na ministrstvu za infrastrukturo, ki je zadolženo za pošiljanje podatkov o cenah v Bruselj. Niso namreč imeli načrta, kako zbirati podatke in poročati po sprostitvi cen. 

Preberite še

dezurni@zurnal24.si

 

 

Na podlagi ugotovitev, da je povpraševanje po 98 in več oktanskem neosvinčenem motornem bencinu cenovno precej neelastično, hkrati pa je 95-oktanski motorni bencin, ki bo še naprej pod regulacijo, dober substitut 98 in več oktanskemu bencinu, Ministrstvo za finance ocenjuje, da bo prišlo do sorazmerno majhnega izpada javnofinančnih prihodkov odprave regulacije cen 98 in več oktanskega bencina, t.j. za približno 0,3 mio EUR.  Pri ekstra lahkemu kurilnemu olju pričakujemo, da se zaradi dokaj konkurenčnega okolja in enostavnega vstopa novih konkurentov, končna cena za potrošnike (skupaj s prevozom goriva na dom) ne bo bistveno spremenila, zato tu ne bo prišlo do zaznavnih finančnih učinkov.

Komentarjev 13
  • cokrad 12:04 25.marec 2016.

    test

  • maresem 10:12 25.marec 2016.

    Kdor v tej lopovski državi pričakuje s tem pocenitev, naj obišče psihiatra ker ga je zelo potreben.

  • korisnik_362 08:32 25.marec 2016.

    Država je določila najvišjo dovoljeno ceno, ki so jo pa v resnici imeli vsi ponudniki razen črpalk pri Hoferju.