Slovenija
16 ogledov

Zdravila niso pralni prašek

Tomaž Gantar Benjamin Kovač
Gantar. Prelivanje denarja v bilancah Lekarne Ljubljana bo preverjal Šoltes.

“Prodaja zdravil ni enaka prodaji pralnega praška. Tu ne more biti interesa, da se proda čim več,” je včeraj ugotovitve upravnega nadzora v Lekarni Ljubljana (LL) zagovarjal minister Tomaž Gantar. Nadzor je pokazal “potvarjanje bilanc”. LL je prihodke iz javnega dela prikazala nižje, kot so bili dejansko, iz tržne dejavnosti pa višje. Tako naj bi utemeljili, zakaj na javnem delu iz državne blagajne potrebujejo več denarja, na tržnem pa so lahko iz presežka bolj nagrajevali zaposlene, menijo na ministrstvu za zdravje (MZ).

Janković klical Gantarja

Gantar je potrdil, da kljub ugotovitvam nima pristojnosti, da zoper LL kakorkoli ukrepa. Je pa napovedal, da so primer že predali računskemu sodišču, ki ga vodi Igor Šoltes, in dodal, da so po petkovi javni objavi izsledkov omenjenega nadzora dobili pismo odvetniške pisarne, ki zastopa LL. Ta je zahtevala, naj MZ vse postopke ustavi, sicer bodo šli v tožbo. Ministra je na isto temo poklical celo ljubljanski župan Zoran Janković in prav tako omenjal tožbo, je priznal Gantar.

Obnova cevi na onkologiji

Med drugimi aktivnostmi je minister napovedal, da bo sredi junija izbran izvajalec za sanacijo vodovoda na novem onkološkem inštitutu in konec prihodnjega tedna objavljen javni razpis za obnovo hematologije. S problematiko železničarskega zdravstvenega doma, ki so ga Slovenske železnice želele prodati, se šele seznanja. Za reševanje zahtev srednjih medicinskih sester, ki so že napovedale stavko in si celo najele odvetniško pisarno, “ker želijo zaščititi svoj interes napram diplomiranim medicinskim sestram”, je Gantar ustanovil še strokovni svet.

Opozorilo direktorjem

Včeraj se je sestal tudi z direktorji bolnišnic, kjer gradijo urgentne centre. Razlog naj bi bilo ministrovo presenečenje, ko je ugotovil, da se je urgentni center v Ljubljani s 15 tisoč povečal na 25 tisoč kvadratnih metrov, zaradi česar je zrasla tudi cena. Direktorje je zato pozval, naj ambicije “uskladijo s predvidenimi sredstvi”. Ker pa podobno kot predhodniki tudi Gantar meni, da je zdravstvena reforma “nujno potrebna”, se na MZ pospešeno posvečajo trem zakonom: zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, o zdravstveni dejavnosti in o pacientovih pravicah. A temu, da bi šel lahko pacient po drugo mnenje avtomatično v drugo zdravstveno ustanovo, minister ni naklonjen.

Komentarjev 1
  • nina 06:23 05.julij 2012.

    Kaj boste naredili z nami?Deratizacijo banda nesposobna.