Slovenija
8 ogledov

Zdravkomati se poslavljajo

Kartic vam ni treba več potrjevati (razen v Ljubljani in Mariboru). (Foto: Katar Žurnal24 main
Z današnjim dnem bodo v zdravstvenih domovih postopoma začeli ukinjati terminale, s katerimi smo potrjevali kartice zdravstenega zavarovanja.

Terminale za potrjevanje kartic so tako začeli izklapljati izvajalci zdravstvenih storitev v območnih enotah Celje, Koper, Kranj, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto in Ravne na Koroškem.

Ljubljana in Maribor na koncu

V mariborski in ljubljanski regiji bodo prešli na novi način dela do poletja. Aprila bodo tako terminale izklopili povsod razen v ljubljanskem kliničnem centru. Tam bodo terminale izklopili julija.

Ti so namreč že prešli na neposredno (on-line) pridobivanje podatkov zdravstvenega zavarovanja iz informacijskih sistemov ZZZS in treh prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic.

Ukinitev ne povzroča težav
V informacijski pisarni ZD Kranj so za zurnal24.si povedali, da zaradi ukinitve terminalov nimajo težav in da delo v ambulantah poteka normalno.

Na zdravstvene delavce se sicer občasno obrne kakšen občan, ki ga zanima, ali naj še potrdi kartico ali ne.

Prek SMS so listine
Na terminalih ste sicer lahko zdaj naročali tudi listine za uresničevanje zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini.

Po novem bo to poleg svetovnega spleta možno tudi prek mobilnega telefona.

Tako lahko na telefonsko številko 031 771 009 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo EUKZZ- in ZZZS-številko osebe (ta je izpisana pod vašim imenom in priimokom na kartici).

Vstop imajo le pooblaščeni
Bistvena novost novega sistema je neposreden dostop do podatkov o zbirkah pristojnih zavarovalnic.

Da pri tem ne bi prišlo do zlorab osebnih podatkov, je dostop do njih možen samo s profesionalno kartico, ki predstavlja ključ za dostop do osebnih podatkov.

Pri tem ima na primer administrator v sprejemni pisarni možnost dostopa do manjšega nabora podatkov kot na primer zdravnik.

Še vedno pa velja, da do podatkov zdravnik ne more priti brez vaše zdravstvene kartice. Brez nje je dostop do podatkov mogoč le v izjemnih primerih, ko na primer kartica ne deluje ali ko gre za nujno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.