Slovenija
96 ogledov

Zdravljenje istospolnosti na zahtevo

Nekateri terapevti v Veliki Britaniji so pripravljeni "zdraviti" istospolno usme Žurnal24 main
Nekateri britanski terapevti bi bili pripravljeni "zdraviti" istospolnost pacienta. "Zdravljenje je načeloma absurdno," meni psihoanalitik Roman Vodeb.

"Homoseksualnost ni bolezen, zato je psihiatri ne morejo zdraviti," je povedal psihoanalitik Roman Vodeb. "So pa pogovorni terapevti tisti, ki posamezne tipe biseksualnosti oziroma homoseksualnosti, ki izvirajo iz spolne zlorabe, lahko predrugačijo," dodaja Vodeb.

 
 

Gensko determinirane homoseksualnosti, o obstoju katere govorijo genetiki, se ne da spremeniti.

Roman Vodeb

 
Zdravljenje je absurdno
Britanski znanstveniki so v četrtek objavili raziskavo, ki so jo opravili med 1.328 strokovnjaki za duševno zdravje. Štirje odstotki terapevtov so odgovorili, da so na pacientovo željo pripravljeni "zdraviti" njegovo istospolnost, vsak šesti pa je že pomagal vsaj enemu pacientu zavreti homoseksualna občutja. "Gensko determinirane homoseksualnosti, o obstoju katere govorijo genetiki, se ne da predrugačiti. Zdravljenje homoseksualnosti je načeloma absurdno," meni Vodeb. 


Pravica do zdravljenja
Glede tega, ali naj bo istospolna usmerjenost predmet terapij, med strokovnjaki na Zahodu potekajo burne razprave. Medtem ko naj bi bili istospolno usmerjeni po eni strani zavarovani pred različnimi "zdravljenji" svoje usmerjenosti, različna združenja v ZDA zagovarjajo pravico posameznika, da si na lastno željo išče zdravljenje, in pravico strokovnjakov, da to zdravljenje nudijo.

"Takih prošenj še ni bilo"
"Po izkušnjah z istospolno usmerjenimi pri svoji terapiji ne vidim razloga, zakaj bi se spolna usmeritev morala jemati kot patologija," nam je povedala psihologinja Maruša Zaletel, ki vodi zasebno psihološko svetovanje in psihoterapijo. "Prošnje za tovrstno zdravljenje od pacienta doslej še nisem dobila," še trdi Zaletelova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.