Slovenija
97 ogledov

Zdravljenje v tujini omejeno

slovenija 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik; foto:Sa Saša Despot
Čezmejno zdravstvo. Poslanci v petek o zdravljenju v Evropski uniji.

"Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pričakuje, da bo načrtovanje zdravljenja v tujini aktualno predvsem v obmejnih delih Slovenije zaradi bližine tujih izvajalcev zdravstvenih storitev in v primerih težav pacientov z dostopnostjo do določenih storitev v Sloveniji," pravi Damjan Kos z ZZZS. V petek bo začela veljati direktiva Evropske unije (EU) o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu. O njeni izvedbi bodo poslanci odločali na petkovi seji državnega zbora.

Povračilo realnih stroškov

"Zdravljenje v tujini oziroma v drugi državi članici je prej izjema kot pravilo, saj se ljudje najraje zdravijo v domačem okolju," menijo na ministrstvu za zdravje. Z napotnico ali receptom, ki ga bo napisal zdravnik pri nas, bodo pacienti zdravstveno storitev lahko poiskali v drugi državi članici EU. ZZZS bo povrnil stroške storitve, vendar le do višine stroškov, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje za isto storitev v Sloveniji. Če bo storitev dražja, bo moral pacient razliko kriti sam.

Če bo neka storitev v tujini cenejša kot pri nas, bo zdravstvena blagajna povrnila stroške v dejanski višini storitve, torej toliko, kot je ta storitev – denimo zobozdravstvena na Hrvaškem – tudi stala.

Stroške zdravljenja v tujini bo, kot predvideva direktiva, bolnik najprej plačal iz svojega žepa, nato pa zahteval povračilo iz zdravstvene blagajne.

Predhodne odobritve

Za bolnišnične zdravstvene storitve v tujini, ki vključujejo prenočitev, in za zdravstvene storitve, ki zahtevajo uporabo visokospecializirane pa tudi drage medicinske infrastrukture in medicinske opreme, bo potrebna predhodna odobritev ZZZS. Ta bo predhodno odobritev zavrnil, če jo bo mogoče izvesti pri nas v sklopu najdaljše dopustne čakalne dobe pri vsaj enem izvajalcu in če za zdravljenje glede na razvoj bolezni ne bo presežen razumen čas. Prošnjo bodo lahko zavrnili tudi, če bodo glede izvajalca v tujini obstajali pomisleki glede varnosti.

Komentarjev 1
  • mirko 08:58 23.oktober 2013.

    To bi potem moralo pomenit, če jaz grem zobarju na mađarsko in mi naredi mađar-zobozdravnik plombo za polovico manjši denar kot pri nas, da mi bo zdravstvena zavarovalnica vrnila takšno vsoto denarja, kot to uslugo zaračunajo naši zobarji. To bi ...prikaži več bilo logično, če moramo dražje tuje zdravstvene usluge razliko v ceni med našo in tujo doplačat sami. Potem je logično tudi obratno za cenejše usluge v tujini, da dobimo razliko v svoj žep. Resnica je pa pravzaprav ščitenje našega zdravstva pred tujo konkurenco in čisto nič druga !