Slovenija
17550 ogledov

Zdravnik, ki je Tita 4. maja odklopil z aparatov

razstava Tito Saša Despot
Josipu Brozu Titu so pred smrtjo v ljubljanskem kliničnem centru skušali na vse načine podaljšati življenje. O zadnjih dneh je spregovoril njegov dolgoletni osebni zdravnik.

Pred 39 leti je umrl komunistični voditelj Jugoslavije Josip Broz Tito. 11 let po njegovi smrti je skupna država začela razpadati v krvavih vojnah.

Tito je glede na uradno razlago v ljubljanskem UKC umrl 4. maja 1980 ob 15.05. Zdravnik Predrag Lalević, ki je bil 16 let osebni zdravnik Tita, je za hrvaški tednik Express povedal nekaj detajlov o zadnjih mesecih Titovega življenja. Tako se je spominjal, kako so ob prihodu v Ljubljano v kliničnem centru takoj napravili slikanje arterij na levi nogi, že močno prizadeti zaradi gangrene, nato pa Tita prepeljali na Brdo pri Kranju.

Domačim zdravnikom sta svetovala tudi strokovnjaka iz ZDA in Rusije. Ameriški zdravnik se je pridružil mnenju, da je potrebno nogo odrezati, a je Tito to možnosti, odločno zavračal z besedami: "Dol bom šel v enem kosu." Šele ko je videl, kako mu noga odmira, in ko se je ponesrečil tudi rezervni scenarij premostitve pretoka krvi s pomočjo ameriške proteze, je Tito dal zdravnikom dovoljenje za amputacijo. 

Takoj po operaciji v UKC je bilo videti, da je ta uspela in da bo Tito preživel. Na intenzivnem oddelku je sprejel tudi obiske, med drugim svoja sinova Žarka in Mišo. Ko so zdravniki že razmišljali o selitvi v nadaljno oskrbo na Brdo pri Kranju, pa so se pojavili zapleti, najprej z ledvicami, nato še drugje.

Tito | Avtor: Epa Epa

"Jaz sem ga odklopil z naprav"

Zadnjih 68 dni so Tita pri življenju ohranjali le s pomočjo aparatur. Ko ni mogel več jesti navadne hrane, so iz ZDA zanj priskrbeli Nasino hrano za astronavte, na koncu pa so ga hranili le še prek infuzije.

Vzdrževanje Tita pri življenju za vsako ceno je zdravnikom zabičal sam Stane Dolanc, eden najvplinejših jugoslovanskih komunističnih politikov. Tako da je za državo izrednega pomena vsaka dodatna ura, ne le dan. 

Lalević ni želel špekulirati, ali bi Titu lahko podaljšali življenje, če bi diktator dovolil amputacijo noge že prej. "Jaz sem bil tisti, ki ga je na koncu odklopil z naprav, ki so ga držale pri življenju. A niti v šali ni mogoče reči, da sem ga ubil. Takrat je bil mrtev že 10 minut. Ni mu bilo pomoči," se po pisanju Expressa spominja Lalević, kirurg in član konzilija Titovih zdravnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mph 19:26 04.maj 2019.

    RIP, nikoli več nam ne bo tako lepo veliki večini, kot nam je bilo takrat. Zdaj je razmerje obratno.

  • Janez Janezz 17:50 04.maj 2019.

    Srbi sovražijo Tita. Trdijo, da so partizani oktobra 1944 pobili 50000 tisoč Srbov po osvoboditvi Beograda.

  • Laznivi 14:44 04.maj 2019.

    Amerikanci so ga torej drzali pri zivljenju, rusi pa so mu nudili vso duhovno podporo socialkomunisticnega bolsevizma do zadnjega...