Slovenija
8392 ogledov

Zdravnik: "Lahko nas odstavijo, lahko odstavijo ministra, ampak obe roki dam v ogenj ..."

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l
1/4
Nik Rovan
V načrtovani spremenjeni mreži nujne medicinske pomoči (NMP) bo 16 satelitskih urgentnih centrov, saj za več satelitov ni dovolj zdravnikov, je za Večer povedal vodja skupine za prenovo mreže NMP Gregor Prosen. Neuraden predlog sprememb, ki ga je konec prejšnjega leta pripravila skupina in je zaokrožil v javnosti, je sicer predvidel 20 satelitov.

Vodja delovne skupine za reorganizacijo NMP pri ministrstvu za zdravje Prosen je v intervjuju za Večer med drugim odgovoril na očitke, da želi skupina v nekaterih krajih ukiniti dežurnega zdravnika ponoči in ob koncih tedna.

Pojasnil je, da imamo v Sloveniji trenutno okoli 50 dežurni mest, torej ambulant NMP zdravstvenih domov, kjer so dežurni zdravniki, večinoma gre za družinske zdravnike, za pomoč na voljo tudi ponoči.

Ob tem poudarja, da zdravstveni domovi v ambulantah NMP nimajo potrebne opreme za oskrbo življenjsko ogroženih bolnikov, zato ti na koncu tako ali tako pristanejo v urgentnih centrih bolnišnic. "Zato kritično bolni ne bodo prikrajšani, saj bodo še vedno na hitri poti do tja, kamor spadajo," je poudaril.

Zato so se v skupini odločili kadrovske vire združiti in okrepiti v obliki satelitskih urgentnih centrov - majhnih urgentnih centrov v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra. Bolje kot dve manjši ambulanti brez resursov je en večji satelit, ki ima na voljo tudi opremo - ultrazvok, prenosni laboratorij in rentgen, je dejal.

urgenca | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nikjer na svetu nobena država nima za dva milijona prebivalcev 50 dežurnih zdravnikov. S strokovnega stališča od tega torej ne odstopamo. Lahko nas odstavijo. Lahko se trudijo odstaviti ministra. Ampak obe roki v ogenj dam, da tudi če bo prišla nova skupina, se bodo vrteli okoli istih gabaritov," je poudaril.

Zaradi pomanjkanja zdravnikov je napovedal, da bo satelitskih urgentnih centrov 16, pa še za vzpostavitev teh se bo država morala potruditi z dodatki, je dejal, saj bodo strateškega pomena. "Če želijo imeti dežurno službo kjerkoli že, pa naj plačajo zdravnika in imajo svojo dežurno službo. Ampak to ne bo sistem NMP," je dejal za Večer.

Ob tem je pojasnil, da je bil predlog reorganizacije mreže NMP, ki je konec prejšnjega leta zaokrožil v javnosti, delovno gradivo, ki je bilo namenjeno zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu.

urgenca | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po predlogu, ki ga je pridobila tudi STA, bi med drugim na terenske intervencije zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov. Ob tem bi v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali satelitski urgentni centri, ukinili urgentne ambulante, bi pa v teh krajih ob delavnikih med 7. in 20. uro delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, torej nekakšne dežurne ambulante.

Ob burnih odzivih na napovedano reorganizacijo mreže NMP in nasprotovanju številnih lokalnih skupnostih na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je predlog delovne skupine še v usklajevanju.

Komentarjev 6
  • BenX 15:56 14.januar 2023.

    Zdravnik ne da samo obe svoji roki v ogenj ampak tudi obe moji rami pod vprašljivo cepivo, samo da provizija cinglja v žep. Eni ne bomo (nikoli) pozabili vaših dejanj! Zdaj pa le jamrajte. Bolj kot cvilite, lepše vas je poslušat!

  • Ender3 13:36 14.januar 2023.

    No to, da imamo dežurno letalsko skupino, ki dežura, da lovi in pobira norce, ki se zaplezajo, poškodujejo, umrejo po gorah pa, ni problematično. V sestavi pa navadno ni družinski zdravnik so posebno izbranci. Tudi to ni problematično, če vsa ...prikaži več stvar ne bi bila pregrešno draga in se financirala iz proračuna..

  • Avatar Berem
    Berem 12:30 14.januar 2023.

    Ni komentar na članek. Pač pa na fotko št.2 z urgence /Foto - Saša Despot/ Ven seka hudo zlikani gospod, v obleki. Kdo pride tak na urgenco? Nobeden. Gospod ni prišel po pomoč, na obisk tudi ne. Prišel se je ...prikaži več je fotografirat. Se pokazat svetu. Saša Despot mu je pri tem malo pomagal. Slučajna fotografija ni slučajna. Na fotografiji seka ven Matjaž Tavčar. Doktor. Sedaj pa vodja varnosti v UKC. Da se vidi budnost na delu. Saša, a je padel vsaj pir?