Slovenija
12538 ogledov

ZD Lenart: Zdravnik mladoletno pacientko otipaval

Otrok pri zdravniku
Sodišče je zdravnika družinske medicine spoznalo za krivega. Sodba še ni pravnomočna.

Sodni senat je zdravnika, ki je septembra 2016 v Zdravstvenem domu Lenart neprimerno obravnaval 16-letno pacientko, spoznalo za krivega kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, poroča Vestnik. Senat je izrekel pogojno kazen 18 mesecev zapora s triletno preskusno dobo. Obramba svoje odločitve o tem, ali se bodo pritožili na razsodbo, še ni podala. 

Tožilstvo je za obtoženega zahtevalo zaporno kazen in začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica, a se, kot zapisano, sodni senat ni odločil za to. Zdravnik - trenutno dela kot zdravnik v zasebni ambulanti v Razkrižju - bo tako lahko še naprej opravljal svoj poklic, če bo sodba obveljala. "Ker je šlo za hiter pregled, ki na oškodovanki ni pustil težkih in trajnih posledic, smo se odločili, da ne bomo izrekli ukrepa prepovedi opravljanja poklica," je po poročanju Večera odločitev argumentirala sodnica Barbara Nerat. 

Dogodek se je zgodil septembra 2016, ko je takrat 16-letna dijakinja prišla na pregled, ker je potrebovala opravičilo za športno vzgojo. Zdravnik je med pregledom od nje zahteval, da se sleče do pasu. S stetoskopom ji je poslušal srce, nato pa se s krožnimi gibi začel dotikati njenih dojk, kar je razumela kot pregled bezgavk. 

Za tem ji je brez opozorila odpel gumba na hlačah in jih s spodnjicami vred slekel do kolen. Prijel jo je za kolk in v predel nad sramno kostjo, nato pa ji naročil, naj se obrne na trebuh, česar pa ni želela storiti. Zdravnik jo je nato sam obrnil na trebuh, jo prijel za stegna, začel razmikati sramne ustnice in pritiskati na spolovilo. Med pregledom ni nosil rokavic. Pacientka se je zlagala, da jo boli, na kar je zdravnik prenehal s svojim početjem.

Stetoskop Slovenija Osebni zdravnik naj bi neprimerno pregledal dijakinjo

Pacientka je po pregledu svojo izkušnjo zaupala prijateljici in poklicala na anonimni telefon za otroke in mladostnike, ker so jo napotili do zastopnice pacientovih pravic. Sledil je postopek mediacije v zdravstvenem domu. Na sestanku se ji je zdravnik opravičil, ker ji pred pregledom ni pojasnil, kako ta poteka, in ker ni dobil njenega soglasja za pregled. 

Ker z izidom mediacije pacientka ni bila zadovoljna, je dogodek prijavila na policijo. Sledila je preiskava in nato sojenje. V sodni preiskavi je zdravnik pojasnjeval, da je zaradi suma infekcijske mononukleoze opravil palpatorni pregled površinskih bezgavk, ki naj bi ga opravil skladno z doktrino. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • dd 18:33 11.marec 2019.

    Neotesanec. Upam, da ga njega kdo posili, pa bo videl kako je. Vagino pa gleda smo ginekolog in noben drug!

  • glicinija 16:02 11.marec 2019.

    ali ne počenjajo take stvari samo duhovniki? Ne! Samo od njih se več piše!

  • Aro 11:53 11.marec 2019.

    Kako pa veste kako je izgledal pregled? Verjamete samo punci? Če je prišla in jamrala da jo boli v predelu vagine in v predelu prsi in da ne more telovaditi, jo je dohtar pač pregledal. Saj jo je moral. Zakaj ...prikaži več bi jo moral vprašat, ali jo lahko pošlata? butli. Sem bil na kolonoskopij in so mi pritisnili v rit, kamero, klešča in ne vem kaj še. Če so hotli videt in odščipnit izrastke, so morali to storit. In me niso vprašali. Kaj jih naj sedaj tožim, da so me posilili? da so neki pderi al kaj?