Slovenija
129 ogledov

Zdravniška stavka za višje plače in boljše pogoje dela

stavka zdravnikov Saša Despot
Zdravniško stavko lahko prepreči le še podpis z vlado, v katerega pa Fides ne verjame. Zdravniki bodo zahtevali višje plače in boljše pogoje za delo. Stavkalo bo od 15 do 20 odstotkov zaposlenih v zdravstvu.

Zdravniški sindikat Fides pri napovedani stavki vztraja, ker na predlog za sporazumno rešitev stavkovnih zahtev od vlade ni dobil nobenega odgovora, čeprav so se, ko so pojasnili na novinarski konferenci, obrnili tudi na kabinet predsednika vlade. Četrtkovo stavko bi lahko preprečil le še podpis dogovora z vlado, v katerega pa zdravniki ne verjamejo več. 

Na dan stavke bo za nujne primere poskrbljeno

Na dan stavke bodo zdravniki poskrbeli za vse nujne primere. Prav tako ne bodo odpadli neurgentni pregledi in posegi za osebe do 18. in nad 65. letom starosti, pri čemer se lahko zgodi, da se bo čakanje na naročeni pregled nekoliko zavleklo. Ostali pacienti, ki so naročeni na dan stavke, bodo oskrbljeni naslednji delovni dan, naslednjim v čakalni vrsti se bo oskrba zamaknila za en delovni dan.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik sindikata Konrad Kuštrin, so vodstva zdravstvenih domov zaprosili, da na najzahtevnejša mesta postavijo najbolj izkušene zdravnike, čeprav je organizacija delovnega procesa v času stavke v domeni zdravstvenih domov. 

Zdravniki:  "V prvi vrsti se borimo za bolnike"

Tudi če se vlada na četrtkovo stavko ne bo odzvala, sindikati dodatnih stavkovnih aktivnostih do jeseni ne načrtujejo. Bodo pa zdravniške organizacije v tem času poskušale najti podporo civilne družbe in političnih strank. Kot je dejal Kuštrin, da bodo razumeli "da se zdravniki v tem trenutku borimo predvsem za bolnike in bodo spremembe prinesle v sistem dovolj denarja, da se tudi popravijo zdravniške plače".

Stakovni zahtevi: višje plače in boljši pogoji dela

Zdravniki zahtevajo sprejetje standardov in normativov, ki so že opredeljeni v modri knjižici. Ti predvidevajo, da bi družinski zdravnik za prvi pregled bolnika z akutno boleznijo imel na voljo dvanajst minut, s kronično boleznijo pa petnajst. Danes je to povprečje okoli sedem minut. Kar se plač tiče, zdravniki zahtevajo postopno vzpostavljanje razmerja ena proti tri med povprečno slovensko plačo in plačo zdravnika. 

Po mnenju ministrice gre izsiljevanje, pa tudi stavka ne bo plačana

 Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je glede stavke že večkrat poudarila, da na takšno izsiljevanje zdravnikov ne pristaja. Prav tako je zatrdila, da ni dobila nobenega povabila na sestanek s predstavniki zdravniškega sindikata ter da do pogajanja ne more priti, dokler ne bodo znane vse številke, ki jih pripravljajo delovne skupine. "Če pa je bilo s tem mišljeno, naj podpišem modro knjižico, na taka vsiljevanja ne morem pristati," je dejala. Ministrica se v odzivu še dejala, da stavka ne bo plačana, saj po njenem vlada ne krši nobenega dogovora.

Javnost stavke ne podpira

Po anketi Dela stavke zdravnikov ne podpira kar 46 odstotkov vprašanih, 26 odstotkov jih o tem nima mnenja, podpira pa jo le 28 odstotkov anketirancev. Vzrok za tako nizko podporo javnosti je tudi afera Radan in vso dogajanje okoli nje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • airwave71 09:48 28.maj 2015.

    Eni tudi delamo nadure, in to kar precej, delamo še doma po službi, pa zato ne dobivamo nič večje plače.

  • crniovcar 19:49 26.maj 2015.

    tisti ki nam želi bolje---- prosim naj mene pusti namiru. bolje je bilo

  • Bozidar.Frelih 19:48 26.maj 2015.

    Dragi bolniki, res, čist zares se borimo za vas! Mi bi radi, da bi lahko več časa namenili za vas. Recimo pol ure. Se pravi bomo lahko obdelamo samo ene 10 pacientov dnevno. Maximalno. Zdej, če jih bo od tega ...prikaži več 7 prišlo preko vez ... Ja to ni naš problem. Sej drugi bodo pa lahko prišli popoldne. Samoplačniško. Ampak ni panike, sej bomo po dopoldanskem "delu" spočiti in polni delovnega elana.