Slovenija
3 ogledov

Zdravniki glede stavke neenotni

Zdravnik Boštjan Tacol
Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um se celodnevni stavki, ki jo je napovedal sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ne bo pridružil.

Sindikat družinskih zdravnikov, ki ga vodi Igor Muževič, se stavki zdravnikov in zobozdravnikov, napovedani za 28. maj, ne bo pridružil. Prav tako člani sindikata Praktik.uma ne podpirajo zahteve po trikratniku povprečne plače. "Tudi zdravniki v tujini nimajo plače 3:1, takega razmerja nimajo niti drugi intelektualni poklici," pravi Muževič.

PREBERITE: Bolnike, naročene na posege ali preglede 28. maja, bodo morali prenaročiti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je ob napovedi stavke dejala, da na takšno izsiljevanje ne pristaja. V Fidesu so napovedali, da bodo stavko odpovedali samo, če bo ministrica podpisala njihovo modro knjižico standardov in normativov. Kolar Celarčeva poudarja, da so na ministrstvu "zelo kooperativni" in da aktivnosti za pripravo standardov in normativov potekajo.

Po njenih besedah so imenovali so delovne skupine, ki bodo modro knjižico uporabile kot osnovo za pripravo standardov za primarno in sekundarno zdravstvo ter zobozdravnike, prvi predlogi pa naj bi bili pripravljeni pred poletjem.

Stavka ne bo plačana

Kolar Celarčeva meni, da je stavka legitimen pritisk na vlado oziroma ministrstvo, a je popolnoma neprimerna in nepotrebna ter vztraja, da stavka ne bo plačana, saj po njenih besedah vlada ne krši niti kolektivne pogodbe niti nobenega drugega dogovora.

dežurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zdrej 08:47 13.maj 2015.

    Edino pravilno. Ko sem zadnjič gledal tarčo, so imeli sindikalisti precej za lase privlečenih argumentov, zakaj zdravniki odhajajo v tujino ali pa so na zavodu za zaposlovanje. Seveda jih morajo met, ker je to del njihovih zadolžitev, da opozarjajo na ...prikaži več to in iščejo rešitve s ostalimi pristojnimi osebami. Glede na rezultate in njihova mnenja, si ne zaslužijo takih plač, koz jih prejemajo (sindikalisti zdravstva).