Slovenija
1464 ogledov

Zdravniki gredo na ustavno sodišče

stavka zdravnikov
1/3
Anže Petkovšek
V Fidesu bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o zdravniški službi. Omejevanje pravice do stavke ne bo rešilo propadanja javnega zdravstva, so še sporočili.

V Državnem zboru so sinoči po hitrem postopku sprejeli vladno novelo zakona o zdravniški službi. Ta določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke. Vlada, ki je novelo pripravila, želi z njo omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke, ki se je začela 15. januarja. Zaradi nje je delovanje zdravstvenega sistema neučinkovito in negotovo, je poudarila.

Fides: Vlada posega v pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju

V Fidesu so nad sprejetjem novele razočarani. Po njihovem gre za poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele. "Takšno ravnanje pomeni, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju. V demokratičnih sistemih odločitve oblasti niso absolutne. Zaupamo v pravno državo, zato bomo za zaščito pravic zdravnic in zdravnikov sprožil postopek presoje ustavnosti novele pred Ustavnim sodiščem RS," so zapisali. 

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vlada je po njihovem ponovno dokazala, da ne razume, v kakšnem stanju je slovensko javno zdravstvo. "S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile," so zapisali v sporočilu za javnost.

Menijo tudi, da se zakonskih sprememb, s katerimi se grobo posega v ustavno pravico do stavke, ne sme sprejemati drugače kot po rednem zakonodajnem postopku, saj je le v okviru tega mogoče ustrezno tehtanje primernosti predlaganih sprememb, tudi z ustavnopravnega vidika, že v fazi sprejemanja zakona. Novelo so sprejeli po nujnem postopku, kar je po mnenju Fidesa nedopustno.

 

Pravica do stavke zdravnikov v Sloveniji zelo omejena

Izpostavili so še, da je bilo iz sredine razprave razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, "zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov". Ob tem pa je tudi sporočilo zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bodo morali za zaščito njihovih demokratičnih pravic morda obrniti na evropske institucije.

V Fidesu menijo, da je pravica zdravnikov do stavke v Sloveniji že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena in bistveno posega v možnost izvajanja stavke ter brez dvoma zagotavlja več kot sorazmerno varstvo ostalih ustavnih pravic. To je "razvidno tudi iz dejanskega stanja ob trenutni stavki, tekom katere se izvajajo vse nujne zdravniške storitve, s katerimi se zagotavlja spoštovanje drugih ustavnih pravic državljanov," so zapisali. Ob tem so spomnili, da v številnih evropskih državah stavka zdravnikov poteka tako, da na delovnem mestu ti niso prisotni.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • Kmodri_ 16:04 18.april 2024.

    US bo reklo dovolj nam je vašega igranja z javnim zdravjem! Pravica do zdravja je nad pravico do stavke! Dodam še za in mastne plače, ljudstvo pa si od ust trga za vaše plače!

  • lojs 14:48 18.april 2024.

    skrajni čas bi bil, da tem požrešnim dohtarjem znižajo plačo vsaj za polovico ... ne vem, kdo jih sploh še rabi, pa sej smo vsi zdravi, mar ne

  • Avatar Leon
    Leon 14:19 18.april 2024.

    https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/ukc-po-treh-letih-razkril-place-med-epidemijo-eden-od-sefov-fidesa-prejel-21-tisoc-evrov-1272485 https://mariborinfo.com/novica/gospodarstvo/razkrivamo-prejemnike-bajnih-plac-v-javnem-sektorju-na-prvem-mestu-mariborcan-z