Slovenija
1709 ogledov

Zdravniki imajo dovolj, vladi dajejo čas do konca meseca

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
V Fidesu ob odpovedi današnjih pogajanj o zdravstvenem plačnem stebru kritični do vlade

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so se danes kritično odzvali na potezo vlade, ki je odpovedala današnji in prihodnji termin pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo. Ob tem zdravniške organizacije od vladne strani zahtevajo, da še v tem mesecu predstavi celovit predlog vsebin stebra, vključno s tarifnim delom.

Danes, kot vsako sredo že nekaj tednov, naj bi namreč potekala pogajanja predstavnikov vlade ter reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva o plačnem stebru, a jih je vladna stran odpovedala. Kot so v Fidesu zapisali v sporočilu za javnost, je vlada odpovedala tudi naslednji termin, s pojasnilom, da je naslednji dan praznik.

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek
Rok se približuje, pa niti osnovnih obrisov še ni

"Pogovori, v katerih se postavlja termine le zato, da se jih krši, izgubljajo smisel. Dva meseca in pol od začetka pogajanj, pol meseca po roku za predstavitev rešitev, ko bi morala biti usklajena rešitev že vložena, vlada aktivnosti odpoveduje. Glede na začrtan rok, 1. junij, bi morali zadnji mesec usklajevati le še detajle. Namesto tega ostajamo brez osnovnih obrisov, kako naj bi bil videti nov plačni sistem v zdravstvu in socialnem varstvu," so opozorili.

Kot so dodali, se zavedajo, da naloga odločevalcev ni lahka, zato so zdravniške organizacije na podlagi podatkov vladne strani pripravile konkretne predloge. Vlada nanje ni odgovorila, prav tako ni predstavila svojih rešitev glede vsebinskega in tarifnega dela.

medicinska sestra | Avtor: Profimedia Profimedia

Degradacija zdravstva se tako nadaljuje

Po njihovem mnenju vsak dan ohranjanja trenutnega stanja "stopnjuje njegovo degradacijo", ki se odraža v odhodih zdravnikov, zobozdravnikov in ostalega zdravstvenega kadra po celotni državi. "Da bi ustavili ta trend, bo treba pripraviti bistveno več od kozmetičnih popravkov dokazano nekonkurenčnega enotnega plačnega sistema, na katere napeljujejo do sedaj predstavljene posamezne vladne rešitve," so zapisali.

Če je resnični cilj vlade ohranitev delujočega javnega zdravstvenega sistema, bo zdravstveni steber po mnenju Fidesa moral z novimi vsebinami omogočati konkurenčnost zaposlovanja v javnih zavodih v primerjavi z zasebniki in tujino.

Vladi postavili zahtevo

Zdravniške organizacije zahtevajo, da vladna stran še v tem mesecu predstavi celovit predlog vsebin zdravstvenega plačnega stebra, vključno s tarifnim delom. "S tem bo dan jasen signal prebivalstvu in zaposlenim v zdravstvu, v katero smer bo šel javni zdravstveni sistem. S tem bo olajšana odločitev vsem tistim, ki še vztrajajo v sistemu z upanjem na obljubljene spremembe," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar jezeran
    jezeran 15:52 19.april 2023.

    Dobili so denar, pa jim še ni dovolj. Poleg tega je pa telefon pri zdravniku, non stop nedosegljiv. Imajo obvezno naročanje, ko prideš na vrsto so zdravstveni domovi prazni, sam pa čakaš več kot pol ure, čez uro ko si ...prikaži več naročen. V KC se pa tako ali tako cel dan samo sprehajajo sem in tja, čvekajo in pijejo kavice. Lepo je biti zdravnik v Sloveniji

  • jakec42 15:13 19.april 2023.

    Več dobijo še več zahtevajo,kako jim lahko sploh zaupamo svoje zdravje,ko imajo pred očmi samo denar!?

  • Kmodri 14:11 19.april 2023.

    Bogovi z belem mislijo, da jim pripada božje plačilo! So pa polni zmot, da jim pacienti vstajajo od mrtvih!