Slovenija
48 ogledov

Zdravniki in zobozdravniki napovedali stavko

stavka bbb
Stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo potekala v obliki omejitve dela stavkajočih zdravnikov na 40 ur tedensko. Zdravniki bodo med stavko torej delali kot velika večina javnih uslužbencev, pravi predsednik zdravniškega sindikata Fides Kondrad Kuštrin.

Začetek splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov bo 8. novembra, so napovedali v sindikatu Fides. Zdravniki in zobozdravniki bodo delo omejili na 40 ur tedensko.

Fides se je z ministrstvo za zdravje več mesecev pogajal o standardih in normativih ter o tarifnem delu kolektivne pogodbe za zdravnike. S pogajanji niso bili zadovoljni, maja se je glavni odbor sindikata preoblikoval v stavkovni odbor, predsednik sindikata je takrat napovedal nadaljevanje pogajanj. 

Kuštrin: Ne gre zgolj za plače

Odločitev o stavki je stavkovni odbor sprejel soglasno. Kuštrin poudarja, da pogajanja o novi kolektivni pogodbi niso zgolj in samo pogajanja o plačah, ne skrivajo pa tudi te zahteve.

Njihova prva zahteva je uveljavitev standardov in normativov iz modre knjižice. Strah, da bi se jih zdravniki strogo držali in ne bi pogledali niti enega pacienta več, je po Kuštrinovih besedah nepotreben.

Prepričani so, da bo večina zdravnikov, dokler se kadrovsko ne bodo popolnili, še vedno delala več, a obenem želijo, da ima vsak posamezni zdravnik diskrecijsko pravico, da pove, da takšnih dodatnih obremenitev ne zmore.

"Plače so visoke, ker veliko delamo"

V Fidesu opozarjajo, da so visoke zdravniške plače posledica tega, da zdravniki veliko delajo. "Za zdravnike ni v redu, če prekomerno delamo, zato imamo neke prekomerne plače. A če to preračunate na urno postavko, je to drobiž. Nek privatnik s triletno šolo je na uro več plačan kot nek vrhunski strokovnjak," je opozoril Milenko Stankovič iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prav tako je njihova zahteva, da se zdravnikom omogoči uvrstitve z napredovanji vse do 65 plačnega razreda. Posebej želijo izboljšati položaj mladih specialistov, ki so od leta 2008 zaradi omejitev v času krize napredovali le enkrat, in sicer z zahtevo po vertikalnem napredovanju.

Zahtevajo tudi, da se delo zdravnikov pri več delodajalcih ureja izključno po zakonu o delovnih razmerjih in ne z zakonom o zdravstveni dejavnosti. Plačilo po podjemnih pogodbah se ne sme določati po pravilih sistema plač v javnem sektorju, plačilo neprekinjenega zdravstvenega varstva pa mora biti vezano na dosežen plačni razred vsakega zdravnika.

Ministrstvo za zdravje je vmes začelo izvajati pilotni projekt merjenja obsega dela zdravnikov, v katerem v petih bolnišnicah poskusno v praksi preizkušajo standarde in normative, ki jih želi Fides vključiti v kolektivno pogodbo.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 4krogci 16:04 06.oktober 2016.

    Sepravi bodo koncno zacel delat 40 ur na teden, kot je treba? Do zdej so bli po 4h v ordinaciji in 4h po gostilnah! Medisinske sestre pa nastradale!

  • Pepe007 14:56 06.oktober 2016.

    Napaka je v plačnem sistemu JS. Velika večino plač JS je mogoče ovrednotiti po opravljenem delu. Zdravnike še najlažje, že sedaj se beleži število storitev, zavarovalnica diktira neke kvazi cenike in normative, torej se lahko izračuna profit, ki ga prinaša ...prikaži več zdravnik. To je osnova za plačo in lahko odvržemo neumnost z nekimi plačnimi razredi in logiko, da starejši si, višja plača ti pripada.

  • Avatar Leon
    Leon 12:35 06.oktober 2016.

    Delavec za tekočim trakom ne more na WC kadar ima potrebo ampka mora počakati ,da mu šef odobri zamenjavo ! Delavke imajo dodaten problem ob menstruacijah. Ob obisku bolnišnic ugotovimo ,da je več oseb v belem zunaj na čik pavzah ...prikaži več ali pa sprehodu ,kot v ambulantah.