Slovenija
3439 ogledov

Zdravniki: Kar predlaga vlada, je nesprejemljivo!

Zdravniki Profimedia
Preložitev sklenjenih sporazumov je za zdravnike nesprejemljiva.

Za zdravniški sindikat Fides je preložitev rokov sklenjenih sporazumov, kar v predlogu delne uskladitve plač z inflacijo predlaga vlada, nesprejemljiva. Po sporazumu, ki sta ga Fides in vlada podpisala v začetku leta, bi moral biti do 1. januarja 2024 oblikovan zdravstveni plačni steber, sicer sporazum predvideva ločena pogajanja s Fidesom.

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja v ponedeljek predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici 2024, po trenutnih ocenah za okoli 2,22 odstotka. Ob tem bi zamaknili uveljavitev nekaterih dogovorov. S 1. januarjem namreč stopijo v veljavo sporazumi s Fidesom, šolskim sindikatom Sviz in visokošolskim sindikatom. V omenjenih sporazumih so določili, da nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati z letom 2024, če do takrat plač ne bodo dogovorili znotraj plačnih stebrov, pa sporazumi omenjenim sindikatom omogočajo ločena pogajanja.

"Dovolj je bilo!"

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fidesa Damjan Polh je po današnjem sestanku z vladno stranjo za medije povedal, da kakršna koli preložitev sklenjenih sporazumov za Fides ne pride v poštev. Tako je odločil glavni odbor sindikata.

"Menim, da smo dovolj čakali, dovolj rokov je bilo, dovolj časa za vlado, da se organizira. Žal se je dogajalo, kar se je dogajalo, in mislim, da bi bil ta aneks dober obliž za nadaljnje sodelovanje in delo v tej obliki pogajanj glede zdravstvenega plačnega stebra," je dejal.

Fides je namreč pripravil predlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki bi se uveljavil januarja. Aneks predvideva uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist ter popravo plačnih anomalij, ki jih je vlada ustvarila decembra lani, ko je "nekaterim kategorijam povečala plačo več kot drugim".

"Prisotnost ministrice vliva upanje"

Na današnjem sestanku so za isto mizo prvič sedeli z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je po Polhovih besedah dejala, da si ne želi konflikta. "Za ministrico je to nova tematika, treba je bilo razložiti določene zadeve, ki so se dogajale, ki jih ona ne pozna, vendar mi njena prisotnost vliva neko upanje, tudi zaradi tega, ker zastopa zdravstvo. In kot odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti si štejemo v čas čast, da bo prisotna na teh sestankih," je še povedal.

ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; Slovenija Slovenija Trgovcem je dovolj, s peticijo zahtevajo boljše plače Učiteljica v razredu Slovenija Slovenija Šolniki, to je glede vaših plač za zdaj sklenila vlada

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • jakec42 14:36 09.december 2023.

  Požrešnošt pač nima meja več imaš več hočeš-važen je denar ne ljudje!

 • bobubob 10:54 09.december 2023.

  Zdravniki? Kaj pa zdravijo? Razen urgence ki jo človek včasih res potrebuje, zdravniki pojma nimajo o zdravju. O zdravi in učinkoviti preventivi ne duha ne sluha, če pa menijo, da je preventiva tudi cepljenje, sploh tole kovidno, so pa za ...prikaži veča pred sodnika. Kajti to kar počnejo dandanes je kriminal. A tule v Sloveniji se jim ni bati ničesar - še vedno brezsramno povsem javno vsiljujejo kovidni strup, marsikje drugje pa je kovid cirkus z izvajalci vred že pred rednimi sodišči! Bruh!

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 05:22 09.december 2023.

  Me sploh več ne zanima kaj vsi ti pomembneži predlagajo...zato ker bomo kmalu državljani predlagali, da se ukine sistem ki ga imamo, ki je totalno nekoristen za državljane. Prenehali bomo plačevati za brezplačno šolanje zdravnikov in prenehali bomo plačevati zavarovalnici ...prikaži več za slabo opravljeno ponudbo. Ambulante prazne, zdravnikov od nikoder, omejitve iz Zavarovalnice. To je vse za naših 45% od plače.Ne hvala !