Slovenija
193 ogledov

Zdravniki: Konoplja naj bo na napotnico, krije naj jo zavarovalnica

konoplja, izvlečki EPA
Zdravniki priznavajo, da bolnikom svetujejo uživanje konoplje.

Zdravniki v Sloveniji medicinske konoplje, torej pripravkov iz vršičkov marihuane, ne morejo predpisovati legalno, se pa večina, kar 65 odstotkov zavzema, da bi to bilo mogoče. 35 odstotkov zdravnikov je svojim pacientom že svetovalo, naj konopljo jemljejo, vendar naj ne prenehajo z uradno predpisano terapijo, 11 odstotkov pa je celo takih, ki so svojim pacientom sami svetovali, naj THC nabavijo na črnem trgu.

"Divjemu trgu je treba narediti konec!"

Bolniki tako konopljo množično nabavljajo na črnem trgu, saj druge možnosti nimajo. Zdravniki pa tukaj vidijo precej nevarnosti: za izdelke, ki jih bolniki kupujejo na črnem trgu, ni podatkov o sestavi, jemanje je neregulirano, doziranje je vprašljivo. Kajenje jointov ima stranske učinke, zvečuje se število zastrupitev s THC, opozarjajo. Posebej kritični so do nekaterih zdravilcev, ki preparate iz konoplje na veliko propagirajo.

"Zaradi takega načina zdravljenja so ljudje že umirali," pravi Milan Krek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Zdravilcem je motiv denar, bolniki pa opuščajo uradno zdravljenje. Ljudi je treba nehat zavajat, da konoplja zdravi vse! Zdravniki smo odločeni, da je treba divjemu trgu narediti konec," dodaja.

Ministrstvo naj omogoči, da bo konoplja dostopna na recept

Delovna skupina na Zdravniški zbornici Slovenije je tako pripravila priporočilo, s katerim ministrstvu za zdravje, agenciji za zdravila in ZZZS predlaga ukrepe za uvrstitev medicinske konoplje med zdravila, ki bodo dostopna na recept. Indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo morajo biti natančno opredeljena, zdravljenje s konopljo pa mora temeljti na z dokazi podprti medicini, dostop do nje pa naj se omogoči prek lekarn, kot je to pri ostalih zdravilih.

Uporabo medicinske konoplje naj krije zdravstvena blagajna

Od ministrstva za zdravje tako pričakujejo, da bo pripravilo pravni okvir, da bi zdravniki konopljo lahko legalno predpisovali. Od države pričakujejo, da bo zagotovila zadostne količine medicinske konoplje, njeno uporabo pa naj pri bolnikih krije zdravstvena blagajna. "Zdravniki, ki smo še s srcem zdravniki, vidimo, da obstaja potreba po konoplji," pravi Danica Rotar Pavlič, ki hkrati poudarja,da zaznavajo nekritično jemanje konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu, pri nekaterih klasičnih obolenjih konoplja nima učinka in lahko stanje še poslabša. "Samozdravljenje ni varno," meni Rotar Pavličeva.

Nevrologi za sočutno rabo

Uporaba konoplje ima dokazano pozitivne učinke pri lajšanju bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, neuralgijo, revmatoidnim artritisom, rakom, nevroloških obolenjih, epilepsiji, pri okrevanju po operacijskih posegih ..., dokazov, da bi konoplja tudi zdravila pa zaenkrat še ni.

"Za nobeno bolezen v tem trenutku ne moremo trditi, da jo konoplja zdravi. Gre pa za zdravilo s potencialnim učunkom," pravi Aleš Prašnikar iz Nevrološke klinike. Nevrologi tako podpirajo tako imenovano "sočutno rabo", predvsem na področju nevrologije, onkologije in pediatrične nevrologije.

"Kljub temu, da medicinska konoplja ali kanabinoidi nimajo prepričljive terapevtske učinkovitosti, imajo pa potencial za razvoj," pravi Prašnikar, ki uporabo konoplje pozna in priznava, da so jo bolnikom z neobvladljivimi simptomi zadnjih deset let prepisovali nezakonito.

Uporaba konoplje ima dokazano pozitivne učinke pri lajšanju bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, neuralgijo, revmatoidnim artritisom, rakom, nevroloških obolenjih, epilepsiji, pri okrevanju po operacijskih posegih ...

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • Matic Velepič 16:15 22.september 2016.

    Če rekreativno uživaš konopljo (cannabis sativa/indica/ruderalis), jo uživaš brez recepta (kar tako, ker ti paše), medicinsko pa je po receptu.

  • Avatar praufo
    praufo 15:12 22.september 2016.

    kaj pomeni neko rastlino uporabljat za t.i. rekreacijo, ... ne bom težil, vsak ma svoje knjige, ampak, stvar je stvarno absurdna, ... potem takem lahko nedolžno hruško s pomočjo orodij uporabimo za "strupeno slino", ja pa še dobra je ...

  • Avatar praufo
    praufo 15:07 22.september 2016.

    kaj pomeni rekreativni namen uporabe ? ima to kaj veze z rekreacijo, kakšno ? živim v RS in bi si želel enega vodja, ki ga žal nimamo, mamo pa cmeravčka, fantka, ki nekaj govori in govoriči in.... vedno nekaj preizkuša, ...prikaži več pa preverja, pa kaj pa kaj, pa kaj bo kdo spacal, se pravi rekreativni namen, kaj je to