Slovenija
36 ogledov

Zdravniki ne bodo le pisci napotnic

1/3
Medicinska fakulteta Maribor je pridobila sistem OSCE. "Tako bodo pridobili praktična znanja še pred vstopom v bolniško sobo," pojasnjuje dekan Ivan Krajnc. Gre za prvi tovrsten sistem pri nas.

Pri uvedbi sistema OSCE (Objective structure clinical examination – Objektivno strukturirano klinično preverjanje) gre za razširitev sistemacijskega laboratorija, s katerim bodo študentje vadili jemanje krvi, spremljanje dihalnih in drugih življenjskih funkcij, nameščanje infuzij in katetrov. Šest sob v UKC Maribor so preuredili tako, da bodo lahko študentje izvajali te simulacije.

Fotografije s predstavitve posodobitve sistema OSCE si lahko ogledate v galeriji.

Želijo si ga tudi Ljubljančani
To je edini takšen sistem v Sloveniji, ki si ga želijo tudi Ljubljančani. Dekan ljubljanske medicinske fakultete si je zato že prišel ogledat mariborski OSCE.

V šestih prostorih je petnajst delovišč z opremo za praktično delo. Glavni namen posodobljenega centra je z naslednjimi besedami opisal dekan mariborske medicinske fakultete Ivan Kranjc: "Tako bo študent, ko konča fakulteto, imel že uporabno znanje, ne pa da se prakse uči šele kot stažist oziroma specializant."

200 tisoč evrov vreden sistem OSCE je nameščen v UKC Maribor, ker fakulteta še nima svojih prostorov. Gradnja le-te zamuja že več kot eno leto. Če ne bo pritožb do konca tega meseca, bodo poleti le položeni temelji za gradnjo.

Študentje nezaželeni
Simulacijski center in laboratorij za analizo gibanja v ginekološki stavbi UKC Maribor sta pomembna tudi, ker čedalje več pacientov zavrača prisotnost študentov pri pregledih. Posebej velik odklon je zaznati pri otrocih, saj starši ne dajo dovoljenja za prisotnost drugih oseb.

Doseči, da zdravnik ne bi le pisec napotnic
Specialist interne medicine Marjan Skalicky je ob današnji predstavitvi pokazal prenosni ultrazvok za trebušno votlino, s katerim bodo učili študente, da bodo znali razbrati, kaj jim ultrazvok kaže. Tako ne bodo pacientov pošiljali k specialistom. "Moramo doseči, da zdravnik ni le pisec napotnic za specialiste, ampak da zna večino stvari narediti sam," je dejal.

Razveseljiva je tudi pridobitev laboratorija za vadbo komunikacijskih veščin med zdravnikom in bolnikom ter laboratorija za analizo gibanja. Ta bo omogočil poglobljen študij motenj gibanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.