Slovenija
20 ogledov

Zdravniki ne bodo popuščali

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Vodstvo Fidesa danes v UKC. Tam se zdravniki pritožujejo, da jih vodstvo šikanira. Kuštrin napoveduje "ključno jesen".

V zgodbi glede zdravniških plač razen močnih sindikalnih besed nič novega; le to, da so v Kliničnem centru Ljubljana danes opozorili na šikaniranje s strani vodstva. Sindikalist Božidar Visočnik nam je povedal, da je vodstvo želelo imena zdravnikov, ki so podpisovali izjave za umik soglasij o opravljanju nadurnega dela. "Vodstvo je poslalo šefom dopis, da hočejo imena teh zdravnikov, ki bi jim potem umaknili soglasja za delo pri nekih drugih delodajalcih. Mi to razumemo kot šikaniranje,“ je povedal Visočnik. Po njegovih besedah je sicer okrog 80 odstotkov zdravnikov te podpise že podalo.

Vroča bo jesen
"Zdravniki, ne glede na položaj, bodo morali pokazati, kam spadajo ali so hlapci neke politične oblasti ali zdravniki," je danes poudaril predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin.

Na naše vprašanje, če lahko njegove besede "jesen, ki se obeta, bo huda, trda in ključna za status zdravniškega poklica na splošno; pomembnejša, kot stavkovno leto 1996“ razumemo kot napoved stavke, sicer Kuštrin poudarja, da ne: "Ne, absolutno ne. Nihče o tem ne govori."

Slovenski zdravniki sicer še naprej zbirajo podpise za umik opravljanja nadurnega dela. "20 let smo se trudili, da bo to delo plačano spodobno. Zdaj, ko smo to končno dosegli, ne bomo popustili.

Kaj bo z rednim programom
Če bodo torej zdravniki umaknili soglasja za nadurno delo, bo sicer zdravstvena oskrba zagotovljena ves čas, da bodo zdravniki na voljo tudi med vikendi in ponoči, bo šlo – ker jih je premalo – na račun rednega dela, kar posledično pomeni tudi daljše čakalne dobe.

Sindikalistu Božidarju Visočniku, ki je tudi zdravnik, smo zastavili vprašanje, če bodo v tem primeru zdravniki vendarle opravljali posege osnovnega programa recimo v soboto popoldne?

"So operacije, ki ne zahtevajo nujnega posega in bodo pač počakale. Če bi bili vi bolnik, bi bili veseli, če vas ob polnoči operiramo? Jaz ne. Do operacije je potrebno biti tešč, ne jeste nič, ne pijete nič. Tiste stvari, ki bodo potrebne za operativni poseg, bomo seveda operirali. Da bi pa opravljali redni program recimo ponoči pa je iluzorno pričakovati,“ sklene Visočnik in tako še enkrat potrdi, da zdravniki popuščati ne mislijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.