Slovenija
18 ogledov

Zdravniki ne delajo več nadur

Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Bela stavka. Večina zdravnikov v Sloveniji od danes naprej ne opravlja več nadur. V ljubljanskem UKC delo poteka normalno, v mariborskem reorganizacija.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da so razmere pri njih povsem normalne. "Delo v UKCL na današnji dan nemoteno poteka, vodstvo UKCL pa  sprte strani še enkrat poziva k rešitvi v korist pacientov," so sporočili.

V UKC Maribor pa so se odločili za obsežno reorganizacijo. Redno delo tako po novem poteka v obliki troturnusa preko tedna in 12-urnega turnusa ob koncih tedna in praznikih.

Pogajanja brez uspeha
Srž zapleta je novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki znižuje plačilo dežurstev delavcem v javnem sektorju, najbolj pa to v svojih žepih občutijo ravno zdravniki. Vlada in zdravniki niti tik pred zdajci niso našli našli kompromisa in tako danes začne veljati umik soglasij za delo preko polnega delovnega časa.

 Včeraj sta se vladna stran in sindikat Fides dogovorila, da oblikujeta delovni skupini, ki bosta oblikovali rešitve za položaj v zdravstvu. Na podlagi teh predlogov bodo poskušali oblikovati spremembe v kolektivni pogodbi.

Posledice najprej pri nenujnih posegih
Kot zagotavljajo zdravniki in vodstva zdravstvenih ustanov, ne bo prihajalo do motenj zdravstvene oskrbe. Vendar pa lahko nastanejo težave pri izvajanju rednega dela zdravstvene dejavnosti, če dalj časa ne bo prišlo do rešitve. Zaradi precejšnjega pomanjkanja anesteziologov, radiologov in kirurgov se bodo podaljšale čakalne vrste ali pa se bodo celo odpovedovali nenujni operativni in diagnostični posegi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.