Slovenija
893 ogledov

Zdravniki se ne dajo, na vlado bodo pritisnili takoj po volitvah

Zdravniki Dejan Mijović
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides poudarja, da bo morala nova vlada, ki bo želela državljanom zagotoviti učinkovit in dostopen javni zdravstveni sistem, takoj po volitvah izpeljati plačno reformo. Sicer bo slovenski zdravstveni sistem nadaljeval pot proti dokončnemu zlomu, so prepričani v sindikatu.

S tem so se odzvali na odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi 48. člen desetega interventnega zakona, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred.

Kot so zapisali v Fidesu, jih je razveljavitev omenjenega člena še okrepila v zahtevi po izstopu zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Izstop pa se bo moral zgoditi bistveno prej, kot če omenjeni člen ne bi bil razveljavljen. "Anomalije trenutnega vrednotenja zdravniškega dela, ki jih je poskušal delno omiliti deseti protikoronski zakon, so nevzdržne," so poudarili.

Opozorili so, da vlado takoj po volitvah čaka "izjemno zahtevna naloga plačne reforme, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav, z nalogo v javnem zdravstvenem sistemu obdržati zdravnike, brez katerih zdravstvo ne obstaja".

Nagrajevanje je "največja rak rana našega zdravstva"

Trendi razmerij plač po njihovih navedbah potrjujejo, da so slovenski zdravniki in zobozdravniki v razmerju do povprečne plače na samem repu evropskih držav. Ob tem so dodali, da v zadnjih letih zaostajamo že za do nedavnega manj razvitimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami.

Sistem nagrajevanja v Sloveniji so ocenili kot "največjo rak rano našega zdravstva" in glavni razlog, da javno zdravstvo zapuščajo tako najizkušenejši zdravniki, na katerih temelji zdravljenje najzahtevnejših bolnikov, kot najmlajši, na katerih temelji prihodnost slovenskega zdravstva. "Da je nagrajevanje zdravnikov v Sloveniji povsem neustrezno, potrjuje tudi dejstvo, da za opravljanje zdravniškega poklica v naši državi ne uspemo privabiti skoraj nobenega zdravnika iz manj razvitih držav, kaj šele iz držav EU," so zapisali.

Dodali so še, da nikjer v Evropi, razen v Sloveniji, zdravniki niso v istem plačnem sistemu kot državna uprava. Rigidno plačno politiko v javnem sektorju pa po navedbah Fidesa kot ključno sistemsko težavo v zdravstvu navaja celo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:55 12.april 2022.

    Minister za zdravje v novi vladi postavt ranocelniški golazni ultimat, če želiš odit v tujino, povrni stroške za brezplačno šolanje in čao! Vse ostale, ki ne bodo odšli dat delat v javni sektor ali privat, oboje ne moreš!! Istočasno jim ...prikaži večm ukint dostop do naročil medecinske opreme in zdravil!!

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:28 12.april 2022.

    Tej privilegirani bandi je treba odvzeti nesorazmerne dohodke in jim onemogočiti popoldansko zasebno delo..Naj bodo zasebniki ali pa delavci v javnem sektorju, ne pa da dopoldan zabušavajo v javnem sektorju in si naročajo bolnike za popoldanski fuš !! Tako pridobljena ...prikaži več sredstva naj se razdelijo med strežnice, negovalce, reševalce in drug podplačan kader v zdravstvu...Banda koruptivna izsiljevalska...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:36 11.april 2022.

    Kakšno izsiljevanje! Zdravniki so zase več kot dobro poskrbeli v času korone, naj se raje poskrbi za medicinske sestre, ki so srce zdravstva.