Slovenija
4332 ogledov

Plače zdravnikov: to je odločilo ustavno sodišče!

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Določba o dvigu plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike je razveljavljena.

Ustavno sodišče je razveljavilo člen zadnjega interventnega zakona, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač javnega sektorja. 

Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19.

Zadnji interventni protikoronski zakon je bil sprejet konec preteklega leta. Za zdravnike in zobozdravnike je do konca leta 2022 dvignil plačni strop za šest razredov, do 63. razreda.

Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central, in sicer Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Lidija Jerkič, Evelin Vesenjak in Peter Majcen.

Ustavni sodniki so sicer pred dvema mesecema izvajanje presojane določbe zadržali do končne odločitve, saj so ocenili, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega spornega člena povzročilo hujše škodljive posledice.
 

Komentarjev 8
  • pofukanavlada22 21:43 12.april 2022.

    povejte mi kateri sindikati so predlagali zvišanje plač skorumpiranim zdravnikom???? da če sem član enega izmed teh ga takoj zamenjam za enega ne izmed teh

  • jezero 07:32 12.april 2022.

    Privatizirati hočejo do 5 milijard zdravstvenega denarja. Ne izbirajo sredstev!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:55 11.april 2022.

    Vsaj nekdo v državi še ohranja trezno glavo in ne dela po Janezovem naročilu. Hvala Ustavno sodišče za trezno presojo!

Sorodne novice