Slovenija
22 ogledov

Zdravniki septembra v stavko?

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Zdravstveno ministrstvo izdalo navodila za ravnanje po septembru, ko zdravniki ne bodo več dežurali. Fides: gre za diskreditacije, grožnje, ustrahovanja. Ne izključujejo niti stavke.

Kot smo že obširno poročali; zdravniki zaradi nestrinjanja s plačno reformo v javnem sektorju množično umikajo soglasja za opravljanje nadurnega dela. V bolnišnicah in zdravstvenih zavodih se na spremembe že pripravljajo. Kot je znano, umik soglasij ne bo pomenil, da ne bo zagotovljena zdravstvena oskrba tudi recimo ponoči ali ob koncu tedna, pač pa bodo zdravniki delali v turnusih, na ta račun pa bodo osiromašene ekipe denimo dopoldne.

Kljub temu pa bodo zdravniki vendarle morali opraviti nekaj nadur, ki so jih dolžni opraviti izhajajoč iz Zakona o delovnih razmerjih.

Neke službe na nekih ministrstvih delujejo po političnih diktatih. Mi se ne bomo uklonili, ne izključujemo nobene oblike sindikalnega boja, tudi stavke ne.
Konrad Kuštrin, Fides

 

Zapleta se pri številu
Včeraj so z ministrstva za zdravje zdravstvenim zavodom poslali dopis, kako ravnati po napovedanih septembrskih spremembah; za razlago številnih zakonov, ki urejajo delo zdravnikov, so sicer poskrbela tri ministrstva in inšpekcijske službe. Ugotavljajo, da so zdravniki – če je to potrebno – dolžni vsak teden opraviti 8 ur nadurnega dela, kar v enem letu znese 482 ur. Fides je zgrožen.

Po njihovem razumevanju zakona, zdravnikom res lahko naložijo 8 ur nadurnega dela na teden, 20 na mesec, kumulativno pa največ 170 na leto. „Od kje so prišli do teh številk... to je skoraj nemogoče tako neznanje prava. Mi ne bomo odstopali od svojega – imamo zelo jasno razdelana pravna tolmačenja,“ je za Žurnal24 ob tem povedal prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin.

Izračun

Dežuram približno trikrat ali štirikrat na mesec, odvisno od tega koliko ljudi imam na oddelku,“ pravi dr. Kuštrin. „Torej naredim približno 40 ali 50 nadur, v desetih mesecih jih bom naredil 400 ali 500.“ Vendar zdaj še velja njegov podpis soglasja za opravljanje nadur, ker je zanje ustrezno nagrajen.

Po eni strani so nam očitali, da preveč delamo, zdaj, ko smo rekli, da ne bomo, bi nas radi pa prisilili. To je državna prisila, novodobno suženjstvo“ poudarja Kuštrin in izpostavi, da septembra ne izklučujejo nobene oblike sindikalnega boja, torej tudi stavke ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.