Slovenija
13 ogledov

''Zdravniki so slabe volje''

V ljubljanskem kliničnem centru so predstojnikom klinik oziroma oddelkov že nalo Žurnal24 main
''Stavka je kot vedno zadnja stvar, tako kot je tudi vojna zadnja stvar,'' pravi predsednik sindikata Fides. Kljub temu stavke zdravnikov ne izključuje.

Zdravstvena blagajna je v minusu, za zagotavljanje finančne vzdržnosti pa bo treba vpeljati čisto vse možne ukrepe. Če se bodo kolegi zdravniki odločili za stavko zaradi nasprotovanja znižanju plačila dežurstev, bo to njihova osebna presoja, je ultimat zdravniškega sindikata Fides komentiral minister za zdravje Dorjan Marušič.

Kot je dejal v izjavi za medije, bo odločitev o današnjem pozivu Fidesa sprejela vlada, sam pa bo pri tej razpravi sodeloval. Opozarja pa, da ima tudi z upoštevanjem prihrankov, ki naj bi jih dosegli z znižanjem plačevanja dežurstev - privarčevali naj bi 20 milijonov evrov letno - zdravstvena blagajna še vedno primanjkljaj.

Zdravniki dodatka ne dajo
Fides zahteva od vlade umik predloga o zmanjšanju plačevanja dežurstev v javnem sektorju. Tako so sklenili na današnji seji predsedstva. V torek bo o tem odločal še glavni odbor Fidesa, kjer se bodo odločili tudi o nadaljnjih ukrepih.

Varčevati bi morali v državni na splošno, kot tudi v javnem sektorju, vendar ni zaslediti kakšnih resnih varčevalnih ukrepov. To, da so se lotili poklicne skupine, je pa sploh absurdno. če pravijo, da ne bomo prizadeti pri varčevalnih ukrepih, potem tudi veliko ne bodo privarčevali.
Konrad Kuštrin

 ''Glede na odzive naših kolegov, ki smo jih dobili po telefonu, elektronski pošti, lahko rečem, da so zdravniki zelo slabe volje in nerazpoloženi, predvsem zaradi tega, ker vlada ne varčuje tam, kjer bi morala,''  pojasnjuje Konrad Kuštrin,  predsednik zdravniškega sindikata Fides.

''Stavka je kot vedno zadnja stvar, tako kot je tudi vojna zadnja stvar,'' pravi Kuštrin.

Najprej z drugimi mehanizmi
Kljub temu stavke ne izključuje, še prej bodo na vlado poskušali prisniti še z drugimi mehanizmi, kot je na primer delo po standardih in normativih ali preklic soglasja k delu v večjem obsegu, kot ga predvideva zakon. Vse to bi v kratkem času povzročilo motnje v zdravstvenem sistemu, saj po ocenah v Sloveniji primanjkuje okoli dva tisoč zdravnikov.

 

Zdravnikom ob bok so se postavili tudi ostali sindikati javnega sektorja, ki so na vlado poslali več zahtev, in sicer da iz zakonodajne procedure umakne tiste člene zakona o plačah v javnem sektorju, ki niso usklajeni s socialnimi partnerji. Zahtevajo, da se pogajanja nadaljujejo, podpirajo zdravniški sindikat, napovedujejo, da bodo „pozorno spremljali vse poskuse vlade, da bi s posamičnimi posegi v položaj zaposlenih po posameznih dejavnostih načela solidarnost in enotnost sindikatov javnega sektorja“. Nasprotujejo tudi umik RTV Slovenija iz javnega sektorja. Izjavo zaključujejo z besedami „neenost je lastnost politike, sindikati pa za svojo učinkovitost potrebujemo enotnost in solidarnost“.

Prehudo breme
'Javni sektor te krize na svojih plečih ne more prenesti, mi smo že dali 500 milijonov. V državi bi bilo treba doseči konsenz in breme krize enakomerno porazdeliti.''
  Tako pa je pred današnjim popoldanskim sestankom, ločenim od Fidesa,  za zurnal24.si povedal Dušan Miščević, vodja stavkovnega odbora, ki ga je oblikovala pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja. Ta pogajalska skupina, ki jo vodi Janez Posedi, vključuje 16 sindikatov javnega sektorja z okoli 90 tisoč člani.  

 

Pretekli teden se je vlada odločila, da v državni zbor pošlje predlog novele o sistemu plač v javnem sektorju, čeprav niso vsi členi usklajeni s sindikati.
Neusklajene ostajajo določbe glede znižanja položajnega dodatka in plačila v dežurstvu. Prizadeti bi bili predvsem zdravniki.

''Javni sektor bo moral še nekaj dati''
''Glede na to, da vlada ni v celoti spoštovala naše zahteve, da ne gre z neusklajenim predlogom v zakonodajno proceduro, je odločitev, ali da gremo v stavko ali pa da sprejmemo oceno, da je ta nespoštovani del tako majhen za celoten javni sektor, da stavke zaradi tega ne bo. V tej zgodbi so namreč najbolj prizadeti zdravniki,'' pojasnjuje Miščević. 

Predpostavlja, da bodo odločitev sprejeli danes: ''Zavedamo se, da je kriza, vendar vladi predlagamo, da skupaj poiščemo rešitve, ki bi olajšale položaj v državi.'' Pojasnjuje, da jim je jasno, da bo moral javni sektor še nekaj dati, vendar Miščevič še ni želel navesti, kaj bi to bilo: ''Rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi za nas, zdajšnje niso.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.