Slovenija
18 ogledov

Zdravniki so veliki bogovi

"Bolniki niso dovolj informirani niti o tem, kaj vse lahko vprašajo zdravnika in Žurnal24 main
Predstavniki bolnikov opozarjajo na nepoznavanje pravic pacientov. Dve leti po sprejetju zakona o pravicah pacientov so mesta sedmih zastopnikov pacientov zapolnjena.

"Varuhi pacientovih pravic niso dobro izobraženi, nimajo zadostne moči, lahko nas poslušajo, kaj dosti pa za nas ne morejo narediti," opozarja Mojca Senčar, predsednica slovenske Europe Donne.

Reklamiranje : informiranje. Iskanje, ne podajanje – to je moto nove zakonodaje o informiranju glede zdravil na recept, ki jo pripravlja Evropska komisija. Oglaševanje bo še naprej prepovedano, informacije o zdravilih na recept se ne bodo smele podajati prek TV in radia.

"Zastopnik ni varuh"
"Zastopnik pacientovih pravic opravlja v veliki meri administrativno-operativno nalogo, ki pomaga državljanom, da delajo izvajalci zdravstvenih storitev v skladu z zakonom o pacientovih pravicah," je povedala Biserka Simčič z ministrstva za zdravje. "To nikakor ni naloga, primerljiva z nalogo varuha človekovih pravic. Gre tako za nerazumevanje pacientov kot varuhov," pravi Simčičeva. Pomoč zastopnikov je za paciente brezplačna.


Nepoznavanje pravic
Veliko bolnikov še vedno ne ve, da zakon o pacientovih pravicah obstaja, pravi Duša Hlade Zore, ena od zastopnic v ljubljanski regiji. Viljan Ortar, ki zadnje leto deluje v pomurski regiji, pa poudarja, da so "zdravniki še vedno veliki bogovi" in da jim morajo zastopniki znati parirati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.