Slovenija
39 ogledov

Zdravniki solidarni z zdravniki

<slovenija> 26.11.08 Matjaz in Tatjana Nekrep, predstavitev primera o sumu Saša Despot
Zdravniške napake. Zbornica je v zadnjih desetih letih dobila več kot dva tisoč pritožb čez delo svojih članov.

Zakonca Šilih iz Slovenj Gradca sta zorala ledino v dokazovanju zdravniške nezmotljivosti, smo poročali v prvi številki Žurnala24. Prepričana sta, da je sin Gregor, ki so ga zdravili zaradi znakov alergije po vrnitvi s potovanja, umrl zaradi malomarnosti zdravnice in neustrezne opremljenosti ambulante. Ker je bil kazenski postopek zoper zdravnico pri nas ustavljen, sta tožbo vložila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je razsodilo, da je Slovenija zaradi neučinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) primera ni obravnavala.

Kaničevi odvzeli licenco

"Zdravniška zbornica je kaznovanje svojih članov prepustila kazenskemu pravosodju. Žal! To je v Evropi edinstven primer, ko stroka svojih napak ne more, noče in ne sme urejati," pravi odvetnik Andrej Pitako, ki je zastopal zakonca Nekrep. Zaradi neustreznega zdravljenja je po redki presnovni bolezni leta 2008 umrl njun sin Bor. ZZS je proti zdravnici Zlatki Kanič ukrepala šele leto po pravnomočni obsodbi.

Prva v zapor

Nada Cesarec je prva zdravnica pri nas, ki je bila zaradi opustitve zdravniške pomoči obsojena na polletno zaporno kazen, ki jo prestaja na Igu. ZZS zoper brežiško zdravnico vodi postopek pred svojim razsodiščem. "Glede na težo kaznivega dejanja bi pričakoval najmanj desetletni odvzem licence in začasno izključitev iz ZZS," dodaja Pitako.

En trajni odvzem

Sankcije. ZZS je v zadnjih desetih letih zdravniško licenco trajno odvzela enkrat, in sicer homeopatinji Darji Eržen, ki je zdravila onkološkega bolnika. Začasno so licenco odvzeli trikrat; Kaničevi na primer za štiri mesece.

 

Komentarjev 1
  • dragec 11:31 09.november 2013.

    Ja to je normalno, da zdravniška kasta drži skupaj, jebe se jim za medicinske sestre