Slovenija
408 ogledov

Zdravstvena reforma: Kaj bo z zavarovalnicami?

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Na zavarovalnicah, ki trenutno pobirajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so zaradi predloga ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaskrbljeni. In to kljub temu, da jim, po podatkih, ki jih razkrivajo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne prinaša dobička. Razlog za to so tudi visoki obratovalni stroški.

Na Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici izvajanje dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj predstavlja pretežni del poslovanja - okoli 99,4 odstotka čiste pobrane premije je iz naslova dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

"Kljub stalni skrbi za zmanjševanje stroškov, potrebnih za izvajanje dopolnilnega zavarovanja, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica ne razpolaga z akumuliranim dobičkom iz preteklih let, kar kažejo tudi bilance družbe," je sporočil Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje. Pri zdravstvenih zavarovanjih so na Triglavu v letu 2015 sicer imeli enoodstotno rast. "Akumulirane izgube so posledica tako vstopa na trg dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj kot delovanja družbe na tem trgu od leta 2002 dalje," pojasnjujejo.

V skladu z Zakonom o gospodarskih družbah mora Triglav, Zdravstvena zavarovalnica dobiček v celoti najprej uporabiti za zmanjševanje akumuliranih izgub preteklih let.

Na Triglav, Zdravstveni zavarovalnici pravijo, da so z usmeritvami predloga zakona, ki se nanaša na zdravstveno zavarovanje, seznanjeni iz medijev in pri njegovem oblikovanju niso sodelovali.  Pri tem poudarjajo, da zaenkrat tudi ni jasno koliko dodatnih sredstev bo na razpolago za reševanje nakopičene zdravstvene problematike in dolgoročno vzdržnost sistema.

Nazadnje se je za Adriatic Slovenico zanimala francoska zavarovalnica Axa. (Foto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Spremembe slabe za zavarovance

"Predvidene spremembe so slabe za zavarovance, saj ne napovedujejo premikov v smeri prilagajanja zdravstvenih storitev potrebam posameznikov, dolgoročne vzdržnosti, izboljševanja kakovosti in nižanja stroškov zdravstvenih storitev. Za njihovo zagotavljanje je namreč nujna ustrezna vloga zdravstvenih zavarovanj." glede na znane informacije ocenjujejo v Triglav, Zdravstveni zavarovalnici.

Kako bodo ukrepali?

Preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno dajatev naj bi se po načrtih ministrice Milojke Kolar Celarc zgodilo sredi leta 2019. Kako do tedaj? "Še naprej bomo zagotavljali izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in razvijali ter nudili dodatna zdravstvena zavarovanja, ki ljudem v primeru zdravstvenih težav omogočajo hitro dostopnost do kakovostne zdravstvene oskrbe," zato pravijo pri Triglavu.

Tudi Adriatic Slovenica z izgubo

Adriatic Slovenica je v letu 2015  iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zbral 98,8 milijona evrov premije. Celotna zbrana premija v 2015 je znašala 296,6 milijona evrov, leto so končali s  14,3 milijoni evrov dobička. "Ob tem pa poudarjamo, da imamo na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že drugo leto izgubo, leto 2015 smo zaključili s 676 tisoč evri izgube, negativno poslovanje se nadaljuje, saj smo v  prvih devetih mesecih leta 2016 poslovali s 756 tisoč evri izgube," je sporočila vodja odnosov z javnostmi Lea Cimperman Acman.

AS: Morali bi odpuščati

"Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi za AS pomenila izgubo dela premije zavarovalnice, vplivala pa bi tudi na število zaposlenih. Zagotovo bi ukinitev vplivala tudi na število zaposlenih v naši zavarovalnici," pravijo na AS, kjer se bodo, če bo uveljavljena sprememba, osredotočili na dodatna zavarovanja, ki jih že ponujajo.

Vodstvo Vzajemne še vedno deluje brez dveh članov uprave, saj se je s predvideni | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vzajemna: Delovali bomo naprej

Pri Vzajemni dopolnilno zdravstveno zavarovanje pomeni 97 odstotkov prihodkov. Z njim na leto zberejo okoli 420 milijonov evrov, stroški delovanja zavarovalnice pa znašajo okoli 42 milijonov evrov. "V Vzajemni menimo, da je zdravstvena reforma nujna, predvsem na strani organizacije zdravstva, ki danes zaradi izjemno dolgih čakalnih dob ni več dostopno za vse. Najprej moramo poskrbeti za dobro organizacijo zdravstva in jasno opredeliti košarico pravic, ureditev financiranja je šele naslednji korak. Financiranje je namreč šele streha - najprej pa moramo postaviti dobre temelje," so sporočili.

Kot pravijo, se bo Vzajemna kakršnimkoli morebitnim spremembam prilagodila in še naprej krepila in razvijala segment pravih dodatnih zdravstvenih zavarovanj, nezgodnih zavarovanj, zavarovanj za tujino. Razmišljajo pa tudi o širitvi na druga področja. "Vsekakor bo zavarovalnica delovala naprej."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • primozzm 17:40 29.januar 2017.

    te zavarovalnice so kot casinoji iz las vegasa. samo pobirajo nikdar pa nč ne dajo. če pa že morajo se je pa treba najprej pravdat, za dve stvari: prva je ali ti pripada in druga višina zneska.

  • Omega_v6 20:53 27.januar 2017.

    Ti zavarovalniški kljukci naj tako lažejo,da bodo sami verjeli!! Koliko poznam zavarovalnice bi ob najmanjši izgubi NEMUDOMA ukinili to zavarovanje!!

  • Žurnalček 19:19 26.januar 2017.

    No pol ste pa rešeni , ker ne boste mogli več delati izgube !