Slovenija
16663 ogledov

"Zdravstveni dom kuje korona dobiček"

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
"Zdravstveni dom kuje korona dobiček," nam je sporočila jezna bralka

Naša bralka je osebnega zdravnika prosila za potrdilo, da v primeru okužbe s koronavirusom spada v rizično skupino. Odziv je bil hiter, presenetila pa jo je priloga …

Osebnega zdravnika je prosila za obvestilo o obstoju bolezni, zaradi katere spada v rizično skupino v primeru, da zboli za boleznijo covid-19. Tako se je odločila na podlagi navodila Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki pravi, da se morata v primeru kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, kroničnih bolezni dihal, hipertenzije in podobno delavec in delodajalec "dogovoriti, kakšna dokazila mu mora prinesti delavec (npr. ali bo dovolj podpis izjave ali obvestilo osebnega zdravnika o obstoju bolezni, zaradi katere spada delavec v rizično skupino) ter ali bo delo opravljal na domu, če je to možno, ali bo ostal doma in se bo uporabil institut čakanja na delo, ipd."

Da bi imela dokazilo, če bi ga delodajalec zahteval, je osebnega zdravnika prosila za potrdilo o bolezni. "Odziv je bil hiter, kar pa me je neprijetno presenetilo, je bila priloga potrdila. Za dve vrstici teksta potrdila o kroničnem obolenju, izdanem na željo pacientke, za urejanje administrativnih zadev v službi, je bil v prilogi račun, za storitev šifra 037 Zdravniško potrdilo, priporočilo, mnenje s ceno 22,95 evrov plus 22% DDV, skupno 28 evrov," nam je sporočila bralka, ki ne more razumeti, da vlada sprejema ukrepe za ogrožene države, zdravstveni dom pa iz epidemije kuje, kot ga je poimenovala, korona dobiček.

"Pravilen postopek je da se delodajalec obrne na pooblaščenega specialista medicine dela, prometa in športa, ki bo na podlagi zdravstvene dokumentacije in ocene tveganja delovnega mesta presodil ali posamezni delavec sodi v rizično skupino. Osebni zdravnik tega mnenja ne podaja. V času epidemije se v vseh dejavnostih izvajajo samo nujne zdravstvene storitve," pa so nam pojasnili v službi za odnose z javnostmi Zdravstvenega doma Ljubljana.

Čeprav vodstvo zdravstvenega doma trdi, da osebni zdravnik takšnega mnenje na podaja, je ta potrdilo izdal in zanj zaračunal 28 evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Žurnalček 11:56 05.april 2020.

    Po mojem odbijanju , da prihajam na delo zaradi ogroženosti , takrat zakona še ni bilo , sem to želel tudi uradno zajeti. 2X v 5 deh sem klical sojo zdravnico , naj na podlagi kartona izda mnenje in ga ...prikaži več pošlje podjetju. Obakrat je rekla , da imajo prepoved OD ZZZS dajanja bolniške zaradi ogroženosti s korono.Moje podjetje ima sedaj še 2x več dela in na čakanju zaradi nedela nima nikogar ! Pomeni ne spadam v kategorijo čakanja celega podjetja . Klical sem v petek na ministrstvo za delo , kjer mi..

  • Žurnalček 11:32 05.april 2020.

    Če osebni zdravnik daje bolniško , saj je on edini , ki oceni sposobnost , zakaj tu mešati medicino dela , ki ne more oceniti kritičnost situacije epidemije s kroničnimi boleznimi delavcev . Na osnovi kakšne dokumentacije , ko pa ...prikaži večpa imam jaz karton šele od 2002 leta , tisti prej je ostal v vojni ! No saj zadostuje mojih 6 kroničnih stvari za na čakanje , v kartonu pa niso vsi izvidi specialistov , kajti imam 2 kardiologa , v kartoteki je pa samo eden.

  • sam50 10:14 05.april 2020.

    Glavno pri vsem je,da nas bodo na račun te korone dodobra izželi in si napolnili žepe tudi za tisti čas,ko niso imeli vajeti v svojih rokah....