Slovenija
2725 ogledov

Združili podjetji, tega pa ne znajo

Snaga Anže Petkovšek Delavec Snage in smetarski tovornjak.
"Pred dobrima dvema letoma in pol so združili Snago in VOKA, pa še vedno pošiljajo dva ločena računa. Kakšna je to racionalizacija," nas je pobral bralec.

Pravno gledano je Snaga 18. aprila 2019 nehala obstajati, saj so jo pripojili podjetju VOKA, ki se po novem imenuje VOKA Snaga, za uporabnike pa, tako kot so obljubljali, res ni nič spremenilo. Še zdaj namreč prejemajo dva računa. Ker sta navzven enaka, bi kdo mislil, da gre za pomoto, a eden znotraj skriva račun za smeti, drugi pa za vodo.

"Cilj pripojitve je bil ustvariti enovito družbo z vsemi obstoječimi dejavnostmi, ki bo razvojno, organizacijsko in tržno karseda učinkovita ter uspešna. Ključni učinki pripojitve so finančna in kapitalska ustreznost družbe ter sinergijski učinki, ki se med drugim odražajo tudi v enotnem strateškem nastopu družbe na področju komunalnih dejavnosti," so nam pojasnili v VOKA Snagi in se tako z nekaj frazami izognili odgovoru naše vprašanje, kakšni so bili učinki pripojitve v smislu stroškov, racionalizacije skupnih služb in števila zaposlenih.

So pa pojasnili, zakaj uporabniki še vedno prejemajo ločen račun za vodo in smeti. "Gre za različni bazi uporabnikov z osebnimi podatki in v primeru združevanja podatkov je, skladno z zakonodajo, potrebno soglasje vsakega uporabnika posebej. Upoštevati je treba, da uporabnik oziroma plačnik ene položnice ni nujno isti plačnik/uporabnik tudi druge položnice (pogost primer v družinah, ko si partnerja razdelita plačilo položnic)," so nam pojasnili in dodali, da se bodo v prihodnje "intenzivno posvetili urejanju tega področja s pridobivanjem soglasij uporabnikov".

Mesečno izdajo približno 59.000 računov za pitno in odpadno vodo ter 71.200 računov za ravnanje z odpadki. Strošek njihovega izdajanja in pošiljanja znaša približno 67.400 evrov.

Hiter izračun kaže, da bi bilo možno z izdajo skupnega računa prihraniti približno tristo tisoč evrov letno.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 10:06 10.december 2021.

    miha mal si se zmotu. prešnja direktorja ostaneta, pride še nov uber direktor. s svojo tajnico pisarno, fikusem, šoferjem, mercedesom, krups mašino, spinalis foteljem apple kompletom in udobnim kavčem in diners kartico.

  • miho 07:25 10.december 2021.

    Sinergijski učinek: 1 direktor na vrhu manj, 2 nova poddirektorja (eden za VOKA, drugi za Snago). To pa je tudi vse.