Slovenija
42 ogledov

Že 43 let dela dovolj za penzijo

Sindikati menijo, da je tudi 43 oziroma 41 let delovne dobe preveč za polno poko Žurnal24 main
Socialni partnerji. Sindikatom pokojninski popust ni dovolj. Študentje jutri z ultimatom k Pahorju.

Pogajanja. Delavci, ki so začeli delati pred 20. letom starosti, bodo lahko polno pokojnino brez odbitkov pridobili že, če bodo imeli 43 oziroma 41 let (za ženske) delovne dobe. Tak je nov pokojninski predlog, ki ga je vlada ponudila sindikatom.

Tudi Francozi dlje
Reforma. V Franciji naj bi do leta 2030 upokojitveno starost postopoma dvignili s 60 na 63 let, poroča časnik Le Monde. Francozi Sarkozyjevim načrtom nasprotujejo.

Delovna doba naj bi bila po besedah ministra za delo Ivana Svetlika tako “zadosten pogoj, da nekdo tudi pri nižji starosti dobi pokojnino brez odbitkov”. Po starem predlogu vlade bi namreč moški, ki so začeli delati pred 20. letom, za polno pokojnino morali delati do 60. leta in imeti 44 let pokojninske dobe, ženske pa pri 58. letih 42 let delovne dobe.

Sindikati: Nesprejemljivo!
“Sicer res temeljni pogoj za pridobitev polne pokojnine ni več izključno 65 let, pač pa gredo na pokojninsko dobo, a tudi pogoj 43 let je za veliko večino delavcev nesprejemljiv,” je dejal šef zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič, ki je še vedno prepričan, da je za polno pokojnino dovolj 40 let delovne dobe. Delodajalci novo ponudbo vlade podpirajo, bi si pa, kot pravi Samo Hribar Milič z gospodarske zbornice, želeli daljše prehodno obdobje.

Je ponudba bila ali ne?
Vlada jim je, kot je zatrdil Dušan Rebolj iz Pergama, ponudila tudi umik predloga o delovnih razmerjih, vendar je minister novinarjem zanikal, da bi se o tem zakonu včeraj sploh pogovarjali. Če vlada ne bo umaknila predloga o nižjih odpravninah, Rebolj napoveduje ulico.

Od tokratnega sestanka pričakujemo veliko več kot zgolj pogovor.
Katja Šoba, predsednica Šos

Študentje zaostrili
Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (Šos) se bodo s predsednikom vlade Borutom Pahorjem sestali jutri. Šos pričakuje, da bo vlada študente izločila iz predloga zakona o malem delu. “Če ne dosežemo ciljev, bomo primorani zaostriti našo komunikacijo in na Škisovi tržnici namesto pozitivnega zaključka pozvati k vseslovenskim študentskim in dijaškim demonstracijam,” so napovedali v Šosu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.