Slovenija
22101 ogledov

Že kmalu po novem letu bi lahko bili na voljo novi boni

Denar, evro Profimedia
Pravna podlaga za uvedbo energetskih bonov je v pripravi, tako da bi lahko bili uvedeni že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Energetska kriza je zajela EU in Slovenijo, naraščajoče cene energije in energentov na veleprodajnih trgih se odražajo v maloprodajnih cenah toplote iz distribucijskih sistemov toplote. Podražitve predstavljajo velik udarec za socialno ogrožene družine, zato se o reševanju problematike razpravlja na državni in lokalni ravni.

Na infrastrukturnem ministrstvu so za STA pojasnili, da je pravna podlaga za uvedbo energetskih bonov za najbolj ranljive uporabnike v pripravi. "Ker pričakujemo, da se bodo cene za končne odjemalce dvignile predvsem na področju ogrevanja, časovno v prvem četrtletju naslednjega leta, je smiselno ta ukrep uvesti takrat, saj bo takrat pri končnih odjemalcih najbolj potreben," so napovedali.

Na ministrstvu za delo so potrdili, da sodelujejo pri pripravi kriterijev glede upravičencev, več pa niso razkrili. Neuradno naj bi bilo do bonov upravičenih 66.000 najrevnejših družin.

ogrevanje Ni še konec! Pod streho Vedno nove podražitve, to ogrevanje je za 40 odstotkov dražje

Rešitve tudi na lokalni ravni

Rešitve zaradi podražitev iščejo tudi na lokalni ravni. V Mariboru je mestni svet ta teden podprl 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. Ta je namreč ogrevanje na letni ravni podražila za 120 odstotkov. So pa svetniki poudarili, da je treba najti rešitve tudi za pomoč ostalim meščanom.

Cene toplote se bodo decembra na letni ravni najbolj zvišale za gospodinjske odjemalce v Mestni občini Maribor (+62,3 odstotka), Občini Jesenice (+57,3 odstotka) in Mestni občini Ljubljana (+48,5 odstotka). V prvih dveh za proizvodnjo toplote v celoti uporabljajo zemeljski plin. Najmanjši dvig cene toplote imajo medtem gospodinjski odjemalci v Mestni občini Celje (+4,5 odstotka), medtem ko je v Občini Ravne na Koroškem cena toplote glede na lansko leto nižja, in sicer za 3,3 odstotka, pravijo v agenciji za energijo.

Do podražitev prihaja po vsej Slovenijie

Agencija za energijo se je osredotočila na devet izbranih slovenskih občin, v katerih se iz sistemov daljinskega ogrevanja oskrbuje skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme v Sloveniji.

Ugotovila je, da povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo sedem kilovatov in povprečno letno porabo 6,21 megavatne ure decembra znaša 120,69 evra na megavatno uro, s čimer je za 40,3 odstotka višja kot v letu 2020.

Ogrevanje, gretje, toplota Ogrevanje in elektrika Pod streho V teh primerih dobavitelja ne morete zamenjati

Cena toplote se je ta mesec glede na lani po navedbah agencije praviloma najbolj zvišala v tistih občinah, v katerih se za proizvodnjo toplote kot primarni energent uporabljata zemeljski plin ali premog.

Kot so pojasnili v agenciji, na rast cene toplote iz distribucijskih sistemov, ki pretežno temeljijo na zemeljskem plinu, vplivajo predvsem nove pogodbene cene tega energenta in mesečni nakupi manjkajočih količin emisijskih kuponov ogljikovega dioksida, katerih cena vztrajno raste, na rast cene toplote iz distribucijskih sistemov, katerih primarni energent je premog, pa visoke cene mesečnih nakupov manjkajočih količin emisijskih kuponov ogljikovega dioksida.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • PaPajapopi 10:50 09.december 2021.

  Namesto energijskih bonov bi bilo najbolje, da bi vlada, katerakoli, prepovedala podražitve, ker so neupravičene ! Sedaj vsi tekmujejo, kdo bo bolj podražil in tudi če ne rabi podražitev, hoče to izkoristiti ! Lopovi !

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 10:50 09.december 2021.

  Boni, boni, boni....kot v času pred 50 leti. In v času tako popljuvane Jugoslavije. Zdaj spet boni. Janša res ne more pozabiti komunizma. Naj raje zagotovi dostojne pokojnine in dovolj visoke plače ,da ne bo treba Bone delit.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 09:57 09.december 2021.

  Najbolje, da nam Janez kar vtetovira številko na roko, na podlagi katere bomo dobivali bone ali pa šus v ramo ali v glavo...