Slovenija
1381 ogledov

Že navsezgodaj se je oglasila sirena

Visoka plima v Piranu Janez Mužič
Obilno deževje, ki je ves minuli konec tedna zajelo večji del države, je povzročilo veliko nevšečnosti. Dež je preko noči sicer pojenjal, a voda še povzroča težave.

Danes okoli 6. ure zjutraj se je ob jutranji plimi v Piranu sprožila sirena, ki opozarja na poplavljanje morja. Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo gladina morja povišana med 5. in 9. uro. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini med 30 in 40 cm.

Meteorna voda je minulo noč večinoma poplavljala in ogrožala objekte. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves. Center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je prejel klice iz občin Apače, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina, Brežice, Celje, Cerklje na Gorenjskem, Gorišnica, Duplek, Gorišnica, Hoče-Slivnica, Izola, Koper, Krško, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Maribor, Mislinja, Moravske Toplice, Pivka, Podčetrtek, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Rogatec, Semič, Slovenj Gradec, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjur, Šmartno ob Paki, Vojnik, Velenje, Zagorje ob Savi in Zreče.

Aktiviranih je bilo 36 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. V glavnem so gasilci črpali meteorno vodo iz objektov, objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami in odstranjevali podrta drevesa, so zapisali na centru za obveščanje.

Težave zaradi plazov

Preko nedelje se je sprožilo osem zemeljskih plazov, in sicer na območjih občin Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec ter Šentjur. Pet plazov je zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Gasilci so uredili odvodnjavanje oz. plazišča prekrili s folijami.

Vreme se bo v prihodnjih bo po napovedih vremenoslovcev ustalilo, vsaj nekaj dni bo brez padavin. Danes bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo in ponekod po nižinah megleno. Na vzhodu bo sprva še zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo pričelo jasniti. V sredo in četrtek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.