Slovenija
13285 ogledov

Že v torek slovenska proizvodnja zaščitnih mask

slovenija 16.01.14. Boxmark Leather, sivilje, foto: mojca marot Mojca Marot
Direktor podjetja Boxmark iz Kidričevega, Marjan Trobiš, nam je povedal, koliko zaščitnih mask lahko proizvedejo na dan.

»Drži. Danes smo že dobili vzorce v hišo in glede na navodila pripravili strojni park za izdelavo mask,« nam je zatrdil direktor podjetja Boxmar Kidričevo Marjan Trobiš in dejal, da iščejo kader, ki bo pripravljen šivati maske. Podjetje je na začetku februarja najavilo, da zaradi ohlajanja letalskega in avtomobilskega sektorja prilagaja število zaposlenih. 

Koronavirus Koronavirus Svet Koronavirus: "Posnetki pljuč mladih bolnikov grozljivi“

»Pripravljeni smo pomagati. Pretekli teden so potekali pogovori z Ministrstvom za gospodarstvo. Temu primerno smo pripravili strojni park. Pričakujemo, da bodo materiali na voljo najkasneje v soboto. V ponedeljek bi pripravili proizvodnjo, in v torek začeli s šivanjem. Prve maske pričakujemo v torek zvečer ob 22.00,« je povedal Trobiš.

Pripravljenost na pomoč pri proizvodnjo zaščitnih mask so pokazali tudi v nekaterih drugih slovenskih podjetjih. Med njimi je celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki trenutno išče tekstilni material po Sloveniji in pričakujejo, da bodo kmalu izdelali 30.000 do 40.000 zaščitnih mask, so za STA danes povedali v podjetju.

Znanost Zdravje Odkrili, kako se naš imunski sistem bojuje s koronavirusom

Kličejo celo z Jamajke

Gre za pralne maske, tiste, ki jih najbolj potrebuje zdravstveno osebje. Na dan bi lahko izdelali med 5.000 in 8.000 mask. Vse je odvisno od tega, koliko materiala bodo imeli, kar pa ni v njihovi pristojnosti, saj je Boxmark zgolj izvajalec.

Dostava zaščitnih mask Donacija Slovenija Maske za Slovenijo že v Evropi, Janša se je zahvalil Čeferinu

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

V Kidričevo kličejo z vsega sveta. »To, da bomo proizvajali zaščitne maske, se je razvedelo v hipu. Klic sem dobil s strani ambasadorja Črne gore, klicali so me celo z Jamajke. Moram jasno poudariti, da Boxmark ne bo proizvajal na zalogo, ampak delamo izključno samo za državo. Najprej moramo poskrbeti za tiste, ki stojijo zunaj,« zagotavlja Trobiš.

V celjskem Topru po besedah direktorice Sare Stepanjan lahko dajo prostor za morebitno proizvodnjo. "Imamo kar nekaj šivalnih strojev, pri nas bi lahko delalo od 10 do 15 ljudi," je za STA dejala direktorica.

Jeff Bezos Slovenija Slovenija pri koronavirusu zamuja zaradi Amazona?

»Skupaj z državo smo preverili, kaj lahko izdelujemo. Mi smo specializirani za šivanje,« še dodaja sogovornik, ki pravi, da zdaj iščejo prostovoljke, ki bodo šivale maske, pri čemer poudarja, da se podjetje ne bo začelo ukvarjati z drugimi panogami, na primer šivanjem mask. »Mi tega programa po koncu ne bomo nadaljevali. Z maskami ne želimo služiti. Akcija je nastala izključno zaradi potreb zdravstva, ker kritično primanjkuje zaščitnih mas. Boxmark je na razpolago ponudil infrastrukturo, delavke pa bodo za delo plačane,« zaključuje Trobiš.

Komentarjev 10
  • fasader56 08:51 20.marec 2020.

    bla,bla,bla.....kaj pa cena??

  • Avatar Naverlenka
    Naverlenka 00:17 20.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • AnzeSmolej 16:56 19.marec 2020.

    Tu se vidi kako zelo pomembno je da imamo DOMAČO industrijo! Tudi če je kaj kak euro dražje kot iz kitajske. Moramo ponovno zagnati domačo industrijo na POLNO! Ljudi imamo več kot dovolj. Prilika je idealna.