Slovenija
19 ogledov

Žekš prevzel posle

Ministrica zagotavlja, da ministrskega nadomestila ne namerava prejemati celo le Žurnal24 main
Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan predala posle in zaprosila za uveljavljanje pravice do nadomestila plače. ZSSS: To je nesprejemljivo!

"Za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije je absolutno nesprejemljivo, da ima minister, ki je svojo funkcijo opravljal zgolj tri mesece in celo na svojo željo prekinil njeno opravljanje, pravico do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije v višini, kot da bi jo opravljal in to do dvanajst mesecev," so sporočili iz ZSSS.

Strukturne reforme in reševanje javnih financ se tako očitno izvaja na ramenih delavk in delavcev, ne pa s krčenjem pravic dobro plačanih najvišjih funkcionarjev v naši državi.
ZSSS

In ob tem so dodali, da se jim to zdi nesprejemljivo tudi zato, ker se "želi delavkam in delavcem, ki po več desetletij opravljajo delo na istem delovnem mestu za zelo slabe plače, znižati odpravnine, skrajšati odpovedne roke ter znižati ali odpraviti še druge, iz dela pridobljene pravice. Njihova nadomestila za čas brezposelnosti pa so že sedaj nižja od plače, ki so jo prejemali v času trajanja delovnega razmerja."

Posle prevzem Žekš
Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan je danes uradno predala posle ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanu Žekšu, ki ga je predsednik vlade Borut Pahor po njenem odstopu pooblastil za začasno vodenje službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR).

Ministri, ki jim je prenehala funkcija, imajo pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali pred tem, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe, do takrat pa prejemajo nadomestilo plače.

Minister, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve niti ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pa ima pravico do nadomestila plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo. To pravico ima vse do takrat, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata.

Pahor je že napovedal, da naslednika Trobec Bučanove ne bo iskal. Vladno službo tako ne bo več vodil minister, temveč le državni sekretar.

Žekš je po prevzemu poslov poudaril, da si želi večjih pooblastil za neodvisno delovanje vodjem uradov, na službi za lokalno samoupravo pa se bodo, kot je dejal, trenutno najbolj posvetili črpanju sredstev iz EU. O Trobec Bučanovi je še dejal, da misli, "da je govorila, da bo šla v službo", kam, pa minister ni vedel povedati.

Imela je dovolj "neresnic in polresnic"
Trobec Bučanova se je za odstop odločila, ker je ocenila, da pri svojem delu ne uživa podpore, dovolj pa je imela tudi "neresnic in polresnic" na račun svojega dela.

Ne gre še v službo
Nekdanja ministrica pa je že zaprosila za uveljavljanje pravice do nadomestila plače po prenehanju ministrske funkcije, so za STA potrdili v Državnem zboru.

Da se lahko Trobec Bučanova vrne nazaj na staro delovno mesto na ministrstvu za pravosodje, izhaja iz mnenja glede uveljavljanja pravic funkcionarjev po prenehanju mandata, ki ga je oktobra 2008 napisal takratni minister za javno upravo Gregor Virant.

Pravosodni minister Aleš Zalar pa je povedal, da jim je Trobec Bučanova sporočila, da se zaenkrat na njihovo ministrstvo ne vrača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.