Slovenija
148 ogledov

Zel-en maček v žaklju

Primož Gabrič (ob njem na desni Janko Omerzu) ni več koordinator projekta, saj g Žurnal24 main
Nov razvojni center. Povezal bo 14 subjektov. Pomisleki zaradi Uni energije. Končni produkti poslovna skrivnost.
1,5 milijona evrov bo stal objekt v Vrbini, kjer bo sedež družbe, laboratoriji in manjši podjetniški inkubator.

Krško. Mariborska fakulteta za energetiko bo v sodelovanju z občino in 12 družbami ustanovila razvojni center obnovljive in trajnostne energetike Zel-en. „Družba mora zaživeti v začetku julija,“ je povedal Primož Gabrič, dosedanji koordinator priprave dobrih deset milijonov evrov vrednega projekta.

Šest milijonov zanj so dobili preko razpisa ministrstva za gospodarstvo, občina Krško pa vstopa vanj kot podporni član s tisoč evri. Največji družbenik je Litostroj Power, drugi je sevniški Tanin, tretji pa trebanjski Trimo. Med manjšimi podjetji je svetnike, ki so sklepali o ustanovitvi razvojnega centra Zel-en, zbodel v oči družbenik Uni energija, ki pod vodstvom Roberta Ostreliča, nekdanjega direktorja RRA Posavje, polni medijske strani kot povezana družba v posavski in mariborski univerzitetni hobotnici. „Zel-en ni del Uni hobotnice,“ je pojasnjeval Gabrič in priznal, da je pobudo za ustanovitev edinstvenega raziskovalnega centra dala prav fakulteta za energetiko.

Dvomi v projekt
„Štiri družbe, ki bodo imele delež v razvojnem centru Zel-en, so rizične,“ na podlagi dostopnih podatkov na spletu opozarja krški svetnik Cvetko Sršen. Pri tem omenja prej omenjeno družbo Uni energija, Hidex, Magnel in Elektrokovino. „Dokler odgovorni govorijo, da so končni produkti poslovna skrivnost, da v dveh, treh letih ne bo konkretnih učinkov, potem sem skeptičen in se bojim, da to ne bo zgodba o uspehu,“ pravi Sršen. Dvomom v prid govori tudi podatek, da bo v raziskovalnem centru do konca leta 2014 zaposlenih 30 ljudi z izkušnjami, da pa bodo po besedah koordinatorja „prve zaposlitve kar tam, kjer so že ti ljudje, kasneje pa bo prišlo do novih zaposlitev.“

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.