Slovenija
300 ogledov

Želel vlagati v kriptovalute, a ostal brez 60 tisočakov

kriptovalute bitcoin ethereum
Moški je želel vložiti denar v kriptovalute, a pri tem postal žrtev goljufov.

Policisti PU Maribor obravnavajo sum spletne goljufije oz. lažnega investicijskega vlaganja kriptovalut. Moški je sledil povezavi, ki je bila objavljena na družbenih omrežjih. Na spletni strani je izvedel registracijo, kjer so mu pomagali pri vzpostavitvi spletne denarnice. V spletno denarnico je večkrat nakazal denar – skupaj dobrih 60 tisoč evrov. Ko naj bi zahteval izplačilo, so neznanci od njega zahtevali plačilo dodatnih finančnih sredstev. 

Policija opozarja, da se vlaganje v takšne produkte lahko konča s precejšnjimi negativnimi finančnimi posledicami. 

Kdaj mora zazvoniti alarm?

Kot poudarjajo na policiji, je za goljufije z investicijskimi vlaganji značilno, da je spletna stran v tujem jeziku ali dovršeni slovenščini, na kateri ponujajo vlaganje sredstev v različne naložbene produkte z nerealno visokimi stopnjami donosa (tudi več odstotkov dnevno itd.). Spletne strani oglašujejo prek družbenih omrežij ali po elektronski pošti (spam), stik s potencialnimi vlagatelji navezujejo prek različnih spletnih klepetalnic (messenger, whatsapp ...) ali telefonskih klicev, pri čemer se izdajajo za t. i. osebne asistente.

Uspešnost oglaševanega produkta podkrepijo z lažnimi objavami znanih osebnosti, ki naj bi z vlaganjem v oglaševani produkt povečali svoje premoženje.

Bitcoin kriptovalute denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker vlagatelji običajno nimajo dovolj računalniškega znanja, t. i. osebni asistenti predlagajo namestitev programov za oddaljen dostop, s čimer v nadaljevanju upravljajo z računalnikom oškodovanca ter njegovo spletno banko oziroma v njegovem imenu odpirajo in upravljajo s trgovalnimi računi ali pa elektronskimi denarnicami.

Storilci na spletnih platformah v profilih vlagateljev lažnivo prikazujejo vložke in dobičke, ki v resnici sploh ne obstajajo, saj storilci vlagateljevega denarja ne oplemenitijo z vlaganjem v nikakršne dejanske naložbe. Zaradi lažno prikazovanega visokega dobička se vlagatelji velikokrat odločijo za dodatna vlaganja. 

V nekaterih primerih storilci vlagateljem omogočijo izplačilo manjšega dela dobička, s čimer se okrepi zaupanje vlagateljev, ki posledično v produkt vložijo dodatna denarna sredstva. Storilci želijo od vlagateljev pridobiti čim več denarja, pri čemer je sledenje toku sredstev močno oteženo zaradi pretvorbe v kriptovalute, uporabe različnih orodij (npr. mikserjev), prenakazil sredstev v tretje države in dvigov gotovine. 

Storilci v nekaterih primerih lažno prikazujejo odobritev izplačila vloženih sredstev, ki pa ga pogojujejo s plačili dodatnih sredstev iz naslova davkov, odvetniških in drugih storitev. 

Ugotovijo, ko je že prepozno 

Policija opozarja, da storilci velikokrat zlorabljajo imena, oznake oz. embleme uveljavljenih investicijskih ponudnikov in tako namenoma zavajajo, da gre za varno in preverjeno finančno oz. posredniško investicijo. 

Oškodovanci običajno ugotovijo, da so bili ogoljufani šele, ko jim je onemogočena povrnitev finančnega vložka, ki so ga namenili za izbrano investicijo, kar lahko traja tudi več mesecev ali celo let. 

Sredstva, ki jih oškodovanci nakažejo, so običajno v zelo kratkem času po opravljeni transakciji umaknjena z računa, na katerega jih je oškodovanec nakazal, zato je zavarovanje in povrnitev sredstev močno oteženo. 

Spletna goljufija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta kombinacija je nerealna

Policija opozarja, da je "kombinacija varnega in visokega zaslužka v poslovnem svetu nerealna". Svetujejo, da se posamezniki dodatno (prek spleta, po telefonu ali osebno) pozanimajo in preverijo, ali je v ozadju produkta dejansko ponudnik naložbenih storitev ali pa gre zgolj za zlorabo imena oziroma za izmišljenega ponudnika. 

Pozorni morate biti na investicije, kjer predlagajo, da se ponudnik ali/oziroma njihov osebni asistent z oddaljenim dostopom poveže na vaš računalnik. Nepoznanim osebam nikoli ne zaupajte gesel spletne banke, podatkov o plačilnih karticah in drugih bančnih podatkov. 

Sredstva vlagajte v finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov bančnih oz. finančnih storitev. Posvetujte se s strokovno podkovanimi svetovalci. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.