Slovenija
42569 ogledov

Zelena luč za dvig pokojnin

Varčevanje denarja Profimedia
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je vlado pozval k izredni uskladitvi pokojnin.

Svet zavoda je sprejel sklep, s katerim je vlado pozval k izvedi izredne uskladitve pokojnin, "odstotkovno v okviru javnofinančnih sredstev, pri čemer naj se upošteva manjkajoči 1 odstotek uskladitve pri upokojenih do vključno leta 2011". Na potezi je tako zdaj vlada. 

S sklepom, ki so ga oblikovali, se strinja tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je na današnji seji sveta zagotovila članica sveta Katja Rihar Bajuk, ki je v svetu predstavnica vlade.

Po opozorilu generalnega direktorja zavoda Marijana Papeža pa je treba imeti pri usklajevanju pokojnin v mislih, da vsak odstotek uskladitve na letni ravni pomeni 64 milijonov evrov dodatnih sredstev.

Za izredno uskladitev se je zavzela Zveza društev upokojencev Slovenije. Kot vzrok je navedla val podražitev, ki je po njeni oceni nevzdržen. Kot so opomnili v zvezi, so se podražile celo osnovne življenjske potrebščine. Na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen in plač ter glede stopnje inflacije v letošnjem letu je po njihovih besedah očitno, da so v skladu s pokojninskim zakonom podani pogoji za izredno uskladitev. Ta bi po njihovi grobi oceni morala znašati najmanj tri odstotke.

Izredno usklajene pokojnine so bile nazadnje izplačane s pokojninami za januar. Pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Zvišanje je bilo izvedeno v skladu z novelo pokojninskega zakona, ki jo je DZ sprejel sredi januarja. Z njo je želel odpraviti zaostanek pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010, in tistih, uveljavljenih v letu 2011.

Redna uskladitev, ki je sledila februarja, pa je znašala 4,4 odstotka, pri čemer je bil nakazan tudi poračun od 1. januarja. Tako se je denimo pokojnina v višini 600 evrov od 1. januarja zvišala za malenkost več kot 26 evrov na nekaj nad 626 evrov.

Upokojencev s pokojnino iz obveznega pokojninskega zavarovanja, med katere sodijo starostna, invalidska, vdovska in družinska, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda skoraj 628.000.

dezurni@sytria-media.si

 
Komentarjev 6
  • srecnii 21:43 22.september 2022.

    Ja delavce bodo navil še več dela za isto plačilo, robo pa v tujino vozil in tam služil...živel suženjstvo.

  • Ender3 18:20 22.september 2022.

    In kje bodo sredstva vzeli , večino poceni denarja je, pretekla vlada že, zapravila. Ne moreš nekaj deliti, če ne ne proizvedeš in prislužiš. V času hude inflacije pa je to, kratkotrajen, neučinkovt ukrep.

  • jezero 18:00 22.september 2022.

    Bo tudi plin dražji za 3%?