Slovenija
26018 ogledov

Zelena luč za kazenski postopek proti Luki Mescu?

Luka Mesec Anže Petkovšek Luka Mesec
Mesec imunitete ne bo zahteval

Člani mandatno-volilne komisije DZ na današnji seji niso podprli predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in deset proti. Poleg Levice so bili za tudi v SMC, SAB in NSi.

Z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa po mnenju predsednika komisije Ivana Hrška (deSUS) ni pravne podlage. 

državni zbor, poslanci, SD, Levica Slovenija Še en poslanec ravnal nezakonito, želijo ga brcniti iz parlamenta

Mesec ne bo zahteval imunitete

Mandatno volilna komisija pa bo na isti seji obravnavala tudi obvestilo ljubljanskega okrožnega sodišča o začetku kazenskega postopka zoper predsednika Levice Luko Mesca.

V kazenski pregon Mesca zahteva predsednik skrajno desne populistične stranke DOM Bernard Brščič, ki ga je novembra lani v DZ označil za “nekoč radikalnega neoliberalca, danes fašista”. Brščič, ki ga zastopa strankarska kolegica, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, zahteva pol leta zaporne kazni za Mesca. Brščič Mesca toži tudi zasebno in zaradi domnevne razžalitve zahteva osem tisoč evrov odškodnine in opravičilo Mesca v državnem zboru. 

"Stojim za izjavo"

Mesec je za TV Slovenija nedavno dejal, da za izjavo stoji ter, da jo je pripravljen zagovarjati tudi na sodišču. Poslanec je na TV Slovenija svojo izjavo, izrečeno v DZ, označil za provokacijo, a da za njo stoji in jo je pripravljen braniti tudi na sodišču ter poudaril, da gre za primerno oznako, saj Brščič govori kot fašist, nastopa kot fašist, piše kot fašist in ločuje ljudi na bolj in manj vredne na podlagi barve kože, spola in rase.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:45 18.maj 2019.

    W. Churchill je baje rekel; Bodoči fašisti bodo sebe imenovali antifašisti: Svoje vesti in duše se ne da prevarati. Globoko v sebi ti veš ali si fašist, ali partizan, veš ali delaš za skorumpirano svetovno bančni mafijo, ali za blagor ...prikaži večr naroda iz katerega si izšel, veš ali tvoja pot vodi v nebesa, ali tvoja pot vodi v pekel.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:32 16.maj 2019.

    Največja fora je pa to, da 90% Slovencev piše, razmišlja in govori kot fašist. Prisila na prisilo, na prisilo, še na prisilo in zraven še kup fovšije zaradi katere je treba novo prisilo. Tipični fašizem. Največji fašisti postanejo nakdanji antifašisti ...prikaži več in novi kvazi antifašisti. - tako so rekli po 2. svetovni vojni. In še kako prav imajo.

  • mph 19:41 16.maj 2019.

    Vsa podpora jasno Luki.