Slovenija
5317 ogledov

Zelenski v slovenskem parlamentu: ''Rusija pripravlja še en velik udarec''

Nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v državnem zboru.
Ukrajinski predsednik se je državnemu zboru in gostom zahvalil za podporo. Spregovoril je tudi o draginji ter napovedal odprtje novih poti za izvoz ukrajinskega žita.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danes prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance državnega zbora ter druge vabljene visoke goste, med katerima sta bila predsednik republike Borut Pahor, premier Robert Golob in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je uvodoma poudarila, da je Slovenija na strani držav, ki so najostreje obsodile rusko agresijo na Ukrajino in slednji izrazile močno moralno podporo, solidarnost in sočutje.

V mesecu marcu je državni zbor sprejel deklaracijo o trenutnih razmerah o Ukrajini, s katero je Slovenija obsodila rusko agresijo, priznanje samooklicanih republik in sodelovanje Belorusije. Državni zbor je izrazil solidarnost z ukrajinskim narodom, podporo sprejetim mednarodnim sankcijam proti Rusiji in evropski perspektivi Ukrajine. Dokument je obenem izrazil podporo vladnih prizadevanj za čim prejšnje končanje vojne in takojšen začetek preiskave mednarodnega kazenskega sodišča. ''Republika Slovenija po najboljših močeh Ukrajini prispeva finančno, humanitarno in drugo pomoč,'' je poudarila Klakočar Zupančič.

Zelenski se je zahvalil za podporo kandidaturi za članstvo v EU

Zatem je spregovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se trenutno z vojaki nahaja na lokaciji blizu frontne linije. ''Rusija se trudi in uporablja vse svoje veze, da prepreči naš napredek in onemogoči delovanje Ukrajine na mednarodnem parketu. Hudo mi je, da se trudijo delati vse v tej smeri, da bi bila Ukrajina prikrajšana. Zato pozdravljam vsa dejanja, s tem dokazujemo, da Rusija izgublja vpliv na mednarodnem področju, da nima toliko moči, vzvodov in instrumentov, ki bi onemogočili naše delovanje,'' je poudaril Zelenski.

Pri tem je izpostavil pomen evropskih vrednot za življenje v prihodnosti. 24. junija, štiri mesece po začetku ruske invazije, je Ukrajini uspelo pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. ''Zahvaljujem se Sloveniji, da ste podprli našo kandidaturo. Nihče ne more povedati, koliko časa bo trajala naša pot integracije, a zagotavljamo vam, da so naše želje, da postanemo polnopravna članica in da bo Ukrajina skupaj korakala z ostalimi evropskimi narodi,'' je dejal Zelenski.

Ukrajina zahteva uvedbo preiskave mednarodnega kazenskega sodišča.

Zelenski: "Evropa bo tarča številnih migracij"

Zelenski se je dotaknil tudi tematiko energetske in prehrambene draginje, ki je po njegovih besedah namerno povzročena, občutili pa jo bodo predvsem v Evropi. ''Plinska kriza, ki je sedaj v Evropi, je posledica delovanja Rusije z namenom, da nas uniči. Dvignila je cene plina do najvišjih možnih v zgodovini našega sodobnega časa, ker prihajamo do abnormalne inflacije, pa bodo posledice za ljudi zelo hude,'' je ocenil Zelenski.

''Rusija pripravlja še en velik udarec. Evropa bo tarča številnih migracij, saj Rusija blokira naša pristanišča in izvoz žita. Lakota bo povzročila velike migracijske tokove. Prizadevamo si, da rešujemo narode Afrike in Bližnjega vzhoda. Skušamo nahraniti ljudi, da ne pride do tega,'' je napovedal ukrajinski predsednik.

Zelenski je dejal, da Rusija onemogoča prenos električne energije in uničuje energetsko infrastrukturo. Ukrajina se je pridružila enotnemu energetskemu sistemu, s katerim bodo poskušali nadomestiti pomanjkanje ruskega plina z dobavo električne energije v skupno evropsko omrežje.

Napovedal je nove koridorje in poti za prevoz ukrajinskega žita. ''Več deset milijonov ton koruze se uničuje, saj se ne more izvažati. Podobno je s sončničnimi semeni. Cene rastejo, ker Rusija blokira naš izvoz, da bi umetno povečala cene na nujna živila ne le za Evropo, temveč tudi vse ostale. Odpiramo nove relacije, t.i. koridorje, za izvoz žit in drugih surovin ter živil v Evropo. Druge poti so in so tudi že vzpostavljene,'' je izpostavil Zelenski.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 56
  • Željko 16:56 08.julij 2022.

    Kar sem napovedoval se je že začelo v Bosni protesti proti norim cenam in verjemite zadeva se tam ne bo ustavila. Mislim da en vodni top v Sloveniji ne bo dovolj

  • Željko 15:50 08.julij 2022.

    Pa še eno si zapomni slovenska politika ko bo narod lačen in ko ga bo zeblo se bo obrnil proti vam ker ste to skupaj z Evropo skuhali vi z svojim sankcijami proti Rusiji. Ukrajinska vojna ni naša vojna tako ...prikaži več kot ni bila Iraška niti Afganistanska katere vse so skuhali ZDA. Če bi bili pametni bi imeli sedaj najcenejšo nafto in plin poleg hrane. Vojna v Ukrajini pa bi trajala en teden!!!!!!!

  • Željko 15:43 08.julij 2022.

    Zelenski ameriški kreten upam da te najde ruska krogla