Slovenija
3979 ogledov

Zelenski za rojstni dan na telefonu s slovensko predsednico

Volodimir Zelenski Epa
Govorila sta predvsem o humanitarni in vojaški pomoči ter povojni obnovi Ukrajine, so sporočili iz urada predsednice.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v luči nedavnega nastopa mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN danes opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. 

Pirc Musar je Zelenskemu prenesla stališče, da si Slovenija še naprej prizadeva za trajen in pravičen mir v Ukrajini ter podpira prizadevanja za organizacijo mirovnega vrha ob prihajajoči drugi obletnici začetka vojne. Vrh mora po njenem vključiti vse relevantne akterje, zagotovljena pa mora biti tudi široka mednarodna podpora.

Ukrajinskemu kolegu se je zahvalila tudi za pomoč njegove države, ki je kljub vojni Sloveniji priskočila na pomoč po avgustovskih poplavah in pomagala pri sanaciji.

Slovenija bo pomagala še naprej

Nataša Pirc Musar | Avtor: Profimedia Profimedia
Kar zadeva humanitarno pomoč, razvojno sodelovanje in obnovo Ukrajine po vojni, je predsednica Pirc Musar poudarila zavezanost Slovenije k nadaljnjemu zagotavljanju pomoči. "Slovenija bo še naprej nudila humanitarno pomoč s poudarkom na deminiranju, obnovi in rehabilitaciji vojnih žrtev," je dejala.

Načrtovane dejavnosti vključujejo prenovo stanovanjskih objektov, nastanitvenih centrov, vrtcev, šol, športnih igrišč, vodovodnih sistemov in drugih infrastrukturnih objektov. Slovenija bo sodelovala tudi v razvoju partnerskih odnosov z Ukrajino ter podpirala njeno evropsko integracijo.

Hkrati se je predsednica zavzela za nadaljnje sodelovanje s fundacijo Olene Zelenske. Slovenska vlada je namreč fundaciji soproge ukrajinskega predsednika lani že namenila 200.000 evrov za obnovo bolnišnice v mestu Izjum.

Predsednica Pirc Musar je Zelenskemu v telefonskem pogovoru tudi čestitala za rojstni dan, ki ga praznuje danes, so še sporočili iz njenega urada. Zelenski pa je slovensko predsednico povabil na obisk v Ukrajino.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski: "Rusi se igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov" letalo strmoglavljenje Belgorod Video Svet V Rusiji strmoglavilo letalo z ukrajinskimi vojnimi ujetniki

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar MS
    MS 12:21 26.januar 2024.

    V Rusiji, kjer bodo spomladi predsedniške volitve, je na presenetljivo veliko zanimanje naletela predsedniška kandidatura Borisa Nadeždina, ki nasprotuje vojni v Ukrajini. V štabu Nadeždina trdijo, da so v podporo njegovi kandidaturi zbrali že več kot 100.000 podpisov v 75 ...prikaži več regijah, pri čemer poudarjajo, da akcija zbiranja podpisov še ni končana!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:17 25.januar 2024.

    Slovenija Ukrajini kaj dosti bolj kot ji pomaga ne more, ker smo sami in deep shit. Vsi rusofili vas pa ne štekam, Se vi zavedate, če pade Ukrajina se Putin ne bo ustavil.

  • atamama 20:13 25.januar 2024.

    Gospa predsednica, vem da ne utegnete prebrati vsega ampak tisti članek o 87 letni ženici, ki zmrzuje je samo promil ledene gore revščine v SLO. Kaj vas ni sram, da obljubljate nekaj, kar dobite z davki in prispevki, torej moje ...prikaži več in fej in fuj, tudi od tiste ženice. Saj imate nekaj premoenje in nič nimam proti če ga ''šenkate''. Samo naše pa pustite da se porabi za nas.