Svet
3410 ogledov

Zelenski: "Rusi se igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov"

Volodimir Zelenski Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval k mednarodni preiskavi strmoglavljenja ruskega letala, v katerem je po navedbah Moskve umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

V svojem rednem nagovoru Volodimir Zelenski sicer ni potrdil ali zavrnil ruskih trditev, da so letalo sestrelile ukrajinske sile. "Očitno je, da se Rusi igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov, z občutki njihovih sorodnikov in s čustvi naše družbe," je povedal ukrajinski predsednik več ur po nesreči letala v ruski obmejni regiji Belgorod.

Dodal je, da bo njegova vlada vztrajala pri mednarodni preiskavi incidenta, za katerega je Rusija neposredno obtožila Ukrajino, rekoč da je šlo za teroristično dejanje.

Ruske oblasti so zatrdile, da naj bi ukrajinske ujetnike prepeljali v Belgorod, ker naj bi jih še isti dan izmenjali za zajete ruske vojake. Da bi v sredo res moralo priti do izmenjave, ki pa je bila nato odpovedana, so potrdili tudi v Kijevu.

letalo strmoglavljenje Belgorod | Avtor: PrtSc Posnetek eksplozije po padcu letala. PrtSc

Rusko letalo je v sredo okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času strmoglavilo v bližini vasi Jablonovo, približno 70 kilometrov od ukrajinsko-ruske meje. Na letalu je bilo poleg 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov še šest članov posadke in trije spremljevalci, vsi so umrli, so potrdili v Moskvi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • urban0 15:17 26.januar 2024.

    Kako bi bil svet šele srečen če bi se ukinil NATO in če nebi USA vtikala svoje "DEMOKRACIJO" 🤪vsepovsod po svetu

  • Avatar MS
    MS 12:18 26.januar 2024.

    V Rusiji, kjer bodo spomladi predsedniške volitve, je na presenetljivo veliko zanimanje naletela predsedniška kandidatura Borisa Nadeždina, ki nasprotuje vojni v Ukrajini. V štabu Nadeždina trdijo, da so v podporo njegovi kandidaturi zbrali že več kot 100.000 podpisov v 75 ...prikaži več regijah, pri čemer poudarjajo, da akcija zbiranja podpisov še ni končana.

  • kapljač 21:30 25.januar 2024.

    Zelenski zavaja kot stara lajna