Slovenija
27 ogledov

"Zelo sva lačna ves dan"

Lakota Shutterstock
Besede ne bodo nasitile otrok, ki so zaradi spremenjenega zakona o socialnih transferjih in ukinitve subvencije ostali brez prehrane v šoli. Pomaga lahko vsak.

"Komaj čakam, da s sestrico Urško narediva osnovno šolo. Poiskala si bova službo, da bova pomagala staršem. Doma nimamo denarja za veliko stvari. Zdaj smo že en teden brez elektrike in tople vode. Tako je mrzlo … Mami ne more zares prati perila in z Urško morava hodit v šolo v umazanih oblekah. Sošolci se nama smejejo in grejo stran od naju.

V šoli nama ne dajejo malice ali kosila. Zelo sva lačna ves dan. Obema gre močno na jok, a vem, da morava biti močna. Če bi naju mami videla, da se jokava, bi bila še bolj žalostna. Urški pomagam, da je močna in jo močno objamem in tolažim, ko se joka. Komaj čakam, da končam osnovno šolo in lahko začnem delati!"

To je le ena od resničnih zgodb socialno ogroženih otrok, ki so ostali brez prehrane v šoli. Snovalci akcije Siti besed/September 2013 imajo jasne cilje: "Namen humanitarne akcije Siti besed/September 2013 je zbrati sredstva za šolsko prehrano socialno ogroženih otrok, ki ostajajo brez obroka v šolskem času. Naš cilj je doseči, da od septembra 2013 ne bo več lačnih otrok v šolah. Akcija je namenjena vsem, posameznikom, podjetjem in drugim organizacijam, ki želijo donirati sredstva za prehrano šolskih otrok."

Zelo dober odziv

Akcija je naletela na dober odziv. "Poleg številnih pisem in klicev podpore nam je od začetka akcije – od 23. oktobra do 9. novembra 2012 uspelo zbrati 15.904,18 evra, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo. Sredstva je doniralo 145 posameznikov in naš cilj pa je zagotavljati sredstva toliko časa, dokler se problematika ne reši," so sporočili.

Tudi vi lahko pomagate


K temu, da bi bilo takšnih zgodb, kot je uvodna, čim manj, lahko pripomore vsak. Sredstva za pomoč lačnim otrokom v šolah lahko nakažete na račun Zveze prijateljev mladine Slovenije, Miklošičeva 16, Ljubljana,  št. računa: SI56 6100 0000 3512 232, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., sklic: 00 07-2401 (namen SITI BESED), koda namena: CHAR.

Zbrana sredstva bo Komisija za socialno-humanitarna vprašanja pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije namenila slovenskim šolarjem, ki nujno potrebujejo pomoč in jim plačala stroške šolske prehrane za tekoče šolsko leto 2012/13.

Da je manj otrok lačnih, pa poskrbijo tudi šole.

Komentarjev 28
  • Vegan 16:19 04.januar 2013.

    Se strinjam.Doma so pa starši dolžni poskrbeti v prvi vrsti za prehrano svojih otrok.

  • Vegan 16:13 04.januar 2013.

    Lačnim otrokom je treba dati ime in priimek, ne pa govoriti tako na splošno, brez analize stanja. Tako govorjenje je samo za ustvarjanje slabe slike o Slovenjiji.Če je kateri otrok res lačen so pristojne službe da ugotovijo, zakaj je ...prikaži več lačen. Ali je katera šola že dala konkreten podatek o tem?Ali je katera socialna služba že dala podatem o tem?Poznam primere, ko so najbolj glasni tisti starši, ki si brez slabe vesti kupujejo cigarete in pijačo..

  • Vegan 16:04 04.januar 2013.

    Če si lačen v šoli povej to svoji razredničarki. Sigurno se najde ena malica več. Če si lačen doma je osnovna dolžnost staršev, da skrbijo za otroke. Če bi bil jaz brezposeln in bi bil moj otrok lačen, bi ...prikaži več v skrajni sili šel tudi na kmete delat za hrano. Ta imajo dela in hrane dovolj. Sem prepričan, da zaradi tega moj otrok ne bi bil lačen.