Slovenija
24 ogledov

Zemljo brezdomcem

Ljubljana 31.05.2012 onkraj gradbisca, vrticki v srediscu Ljubljane ob Reseljevi Saša Despot
Socialno šibkejši. Občina Piran jim bo omogočila obdelovanje vrtov.

"V prvi fazi bomo v okviru pilotskega projekta občinsko zemljo, primerno za obdelovanje, v sodelovanju s centrom za socialno delo ponudili brezdomcem; teh je po ocenah v naši občini okoli 30. Obdelovali bodo vrtove v velikosti od 40 do 50 kvadratnih metrov, delali in si torej pridelali tudi nekaj hrane za svoje potrebe," napoveduje Meira Hot, podžupanja Pirana.

Prizadevajo si, da bi zemljo za vrtičke zagotovili tudi za druge socialno ogrožene, ki bi si tako lahko olajšali življenje, vendar ima občina zdaj v lasti zelo malo obdelovalne zemlje. "Upam, da nam bo to uspelo v prihodnjih letih," dodaja 
podžupanja.

Zvišali subvencije

V času poglabljanja krize že tretje leto financirajo tople obroke za socialno ogrožene. "Zvišali smo subvencije za stanovanja, imamo nov center za brezdomce, zdaj pa smo odprli tudi Pravni center za varstvo človekovih pravic. Poskušamo slišati glas tudi malega človeka in s projekti razveseliti ljudi s samega dna družbene lestvice," o prizadevanjih in projektih občine še pravi Hotova.

Brezplačni pravni nasveti

Pravni center za varstvo človekovih pravic, ki so ga ta teden odprli v Piranu, je neprofitni zavod zasebnega prava, ki bo zagotavljal brezplačne pravne nasvete socialno ogroženim. Po pomoč v pravno pisarno se lahko ljudje v socialni stiski obrnejo z vprašanji z različnih področij, in sicer družinskega, delovnega prava, prava socialne varnosti, dednega prava, upravnih postopkov in izvršilnega prava. Na center se lahko obrnejo vsak ponedeljek in sredo med 8. in 16. uro, za obisk pa se je treba naročiti na telefonski številki 031 772 737.

Komentarjev 1
  • ennanova 21:31 12.maj 2013.

    Čakajoč na prihod “svete” trojkeVsak ukrep, vsak poskus reševanja krize, vedno najprej napadejo ekonomski “strokovnjaki”, ki jim potem povsem nekritično sledijo vsi ostali - mediji, politiki, “javnost”.Mnenja velike večine slovenskih ekonomistov bi morali preprosto ignorirati. http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/969-cakajoci-na-prihod-svete-trojke-cakajoci-na-prihod-svete-trojke