Slovenija
23 ogledov

Ženske dlje za malo več

Infografika Žurnal24 main
Izračun. Tudi konkreten izračun je pokazal, da je nova pokojninska reforma ostrejša za ženske.

Ženska, ki bi se sicer upokojila skoraj sočasno z moškim, bo morala po novem delati eno leto in osem mesecev dlje kot po starem pokojninskem zakonu. Moški bo moral ob upoštevanju vojaščine delati eno leto in dva meseca dlje.

To je pokazal izračun na dveh konkretnih primerih, za katera smo prosili Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). V obeh izračunanih primerih bosta tudi po novem oba dosegla upokojitvene pogoje za starostno pokojnino. Ne bosta se torej upokojila predčasno in tako pri izračunu višine pokojnine ne bosta deležna malusov. Na hitro zviševanje potrebnih let za upokojitev za ženske so sicer že pred sprejemom opozarjali tudi socialni partnerji.

Po prehodnih obdobjih, ki bo za ženske po novi zakonodaji trajala do leta 2020, se bosta sicer pokojninska doba ter starost žensk in moških izenačili. Prehodna obdobja za moške pa se bodo iztekla dve leti prej. Kot je znano, bo po izteku prehodnih obdobij za oba spola pri 40 letih pokojninske dobe zahtevanih najmanj 60 let starosti.

Obema višja pokojnina

Izračun pritrjuje trditvam pripravljalcev zakona, da bodo pokojnine po novih izračunih nekoliko višje kot po starih. Pri izračunu za moškega je to še posebno izrazito. Obema pa se bo že upoštevalo daljše obdobje za izračun pokojninske osnove. Prihodnje leto se bo že upoštevalo 19-letno obdobje, nato se bo vsako leto podaljšalo za eno leto, dokler ne doseže 24 let. V naših primerih se bo ženski že upoštevalo 23-letno, moškemu pa 22-letno obdobje.

Aplikacija za informativni izračun po novem zakonu na spletni strani Zpiza bo na voljo do konca leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.